Gençlik ve spor il müdürlüklerinde çalışan bireylerin örgütsel bağlılık ve iş doyumlarının incelenmesi (Güney Marmara illeri örneği )
Organizational commitment and job satisfaction of individuals working in provincial directorates of youth and sports(Example of southern Marmara provinces)
- Tez No: 641100
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, iş doyumu, gençlik ve spor, Organizational commitment, job satisfaction, youth and sports
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışan bireylerin örgütsel bağlılık ve iş doyumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modeli kullanılan bu araştırmanın çalışma evrenini illerde bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışan bireyler oluşturmaktadır. Örneklemini ise, Güney Marmara'da ki Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmaya 98 bayan, 222 erkek olmak üzere 320 çalışan katılmıştır. Verilerin toplanmasında Allen ve Meyer (1990) tarafından geliştirilen ve Özdemir (2012) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ile Weiss, Davis, England ve Lofguist (1967) tarafından geliştirilen, Baycan (1985) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan“Minnesota İş Doyum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22.00 for Windows paket programı kullanılmıştır. Ortalama puanların karşılaştırılmasında t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), değişkenler arası ilişki durumunun incelenmesinde korelasyon analizi uygulanmıştır. İstatistiksel testlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda genel olarak araştırmaya katılanların örgütsel bağlılık ve iş doyumu ölçeğinin alt boyutlarıyla birlikte puanların dağılımına bakıldığında, örgütsel bağlılık için ortalama 2,89 (kararsızım), İş doyumu için ortalama 3,44 (memnunum), İçsel doyum için ortalama 3,50 (memnunum), Dışsal doyum için ortalama 3,34 (kararsızım) şeklindedir. Örgütsel bağlılık puanlarında kurumdaki görev, medeni durum ve eğitim düzeyi değişkenleri açısından anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Katılımcıların iş doyumu ölçeğinden elde edilen puanlarında ise kurumdaki görev, cinsiyet, medeni durum ve gelir düzeyi açısından anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca örgütsel bağlılık ile iş doyumu arasında orta düzeyde negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the organizational commitment and job satisfaction of individuals working in the Directorates of Youth and Sports. The population of this study, which is a screening model, is composed of individuals working in the Directorates of Youth and Sports in the provinces. The sample consists of individuals working in the Directorates of Youth and Sports in the South Marmara. 320 employees; 98 women and 222 men participated in the study. Data collection was developed by Allen and Meyer (1990) and Özdemir (2012) and Organizational Commitment Scale and Minnesota Job Satisfaction Scale Bay developed by Weiss, Davis, England and Lofguist (1967) and Baycan (1985). SPSS 22.00 for Windows software was used for data analysis. T-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to compare the mean scores, and correlation analysis was used to examine the relationship between variables. Significance level was taken as 0.05 in statistical tests. As a result of the research when the distribution of the points together with the sub-dimensions of the organizational commitment and job satisfaction scale of the participants, the mean for organizational commitment was 2,89 (undecided), the mean for work satisfaction was 3,44 (satisfied), the mean for internal satisfaction was 3,50 (satisfied), mean for external satisfaction was 3,34 (unstable). Significant differences were found in organizational commitment scores in terms of task, marital status and educational level variables. It was found that there were significant differences in the scores obtained from job satisfaction scale in terms of task, gender, marital status and income level. In addition, a moderate negative correlation was found between organizational commitment and job satisfaction.