Patent duktus arteriozlu yenidoğan hastalarda hemogram parametrelerinin değerlendirilmesi
Evalution of hemogram parameters of newborn patients with patent ductus arteriosus
- Tez No: 641194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS YOLBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, patent ductus arteriosus, hemogram parametreleri, Newborn, patent ductus arteriosus, hemogram parameters
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Duktus arteriosus intrauterin dönemde bebeğin yaşaması için çok önemli bir anatomik yapıdır ve doğumdan hemen sonra kapanır. Duktus arteriosusus doğumdan sonrada açık kalmaya devam etmesine patent duktus arteriosus denir. Patent duktus arteriosus bebeğin sağlığı üzerinde ciddi olumsuz durumlara neden olabilir. Şiddetli patent duktus arteriosus bebeğin ölümüne bile sebep olabilir. Bu nedenle erken dönemde kapatılması çok önemlidir. Patent duktus arteriosus tedavisi için konservatif yöntemler, ilaç tedavisi, ligasyon tedavisi ve cerrahi yöntemler kullanılabilmektedir. En sık kullanılan ilaçlar ibuprofen, indometazin ve parasetamoldur. Patent duktus arteriosus neden olan mekanizmaların çoğu bilinmesine rağmen hala önemli bazı faktörler tam olarak bilinmemektedir. Hemogram parametreleri hekimlerin en sık kullandığı ucuz laboratuvar parametrelerinden biridir. Bu çalışmada Patent duktus arteriosuslu yenidoğan hastalarda hemogram parametrelerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: Olgular, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Neonatoloji kliniğinde 1 Ocak 2014 ve 1 Ağustos 2019 tarihleri arasında takip edilen ve doğum sonrası ilk 72 saat içerisinde rutin izlemde alınmış ekokardiyografi ile hemodinamik anlamlı patent ductus arteriosus tanısı olan tam kan tetkik sonuçları hasta dosyalarından kaydedilmiş preterm bebek hastalardan oluşturuldu. Bu çalışma için Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi etik kurulundan etik onayı alındı. Bulgular: Çalışmaya alınan Patent ductus arteriosusu olan olgular 48 (%51,6) kız ve 45 (%48,4) erkek olmak üzere toplam 93 olgudan oluşurken, kontrol grubu olarak alınan ve Patent ductus arteriosusu olmayan olgular 53 (%53) kız ve 47 (%47) erkek olmak üzere toplam 100 olgudan oluşuyordu. Patent ductus arteriosusu olan olgular genel özelliklerine göre değerlendirildiğinde %7,5 sezeryan, %18,3 ikiz ikiz gebelik, antenatal dönemde steroid alma oranı %22,6, tekrar PDA'sı açılma oranı %7,5, ölüm oranı %23,7 ve tedavisinde cerrahi ligasyon uygulanan hasta oranı %6,5 olarak bulundu. Patent ductus arteriosus kapatma amaçlı verilen ilaç olarak oral ibuprofen %43,0, IV ibuprofen %9,7, oral parasetamol %10,8 ve IV parasetamol %36,6 tedavileri uygulandı. Patent ductus arteriosusu olan olguların tanı anındaki ve ilaç tedavisi sonrasındaki hemoglobin, hematokrit, PDW, MPV, lenfosit ve nötrofil değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p≤0.05). Patent ductus arteriosusu olan olgularının ve patent ductus arteriosus olmayan olguların tanı anındaki hemoglobin, hematokrit, MPV ve WBC değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p≤0.05). Sonuç. Sonuç olarak günümüzde en sık kullanılan hemogram parametrelerinden olan hemoglobin, hematokrit, PDW, MPV, lenfosit ve nötrofil değerleri patent ductus arteriosusun daha sık olarak görülebileceği hastaların takibinde ve hangi hastaların tek kür ilaç tedavisine daha iyi yanıt vereceği hakkında bize fikir verebilmektedir. Bununla beraber bu konuda yapılacak daha kapsamlı çalışmaların faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Ductus arteriosus is an important anatomical structure for the baby to live in intrauterine period and it closes immediately after birth. Ductus arteriosusus remains open after birth is called patent ductus arteriosus. Patent ductus arteriosus can cause serious adverse conditions on the health of the baby. Severe patent ductus arteriosus can even cause death of the baby. For this reason, it is very important to close it early. Conservative methods, drug therapy, ligation therapy and surgical methods can be used for the treatment of patent ductus arteriosus. The most commonly used drugs are ibuprofen, indomethacin and paracetamol. Although most of the mechanisms that cause patent ductus arteriosus are known, some important factors are still unknown. Hemogram parameters are one of the cheapest laboratory parameters used by physicians. In this study, it was aimed to evaluate hemogram parameters in newborn patients with Patent ductus arteriosus. Materials and Methods: Cases were consist of the preterm babies with hemodynamically significant patent ductus arteriosusi have full blood examination results in their files and fallowed up in the Dicle University Faculty of Medicine Hospitals, Child Health and Diseases clinic, Neonatology clinic between January 1, 2014 and August 1, 2019. Ethics approval was obtained for this study from the ethics committee of Dicle University Faculty of Medicine. Findings: Patients with Patent ductus arteriosus included 93 cases as 48 (51.6%) girls and 45 (48.4%) boys, and 53 (53%) girls and 47 (53%) who were taken as control group. It consisted of a total of 100 cases, 47% of whom were male. When patients with patent ductus arteriosus are evaluated according to their general characteristics, 7.5% cesarean, 18.3% twin twin pregnancy, steroid in antenatal period 22.6%, PDA recurrence rate 7.5%, mortality 23.7% and the rate of patients who underwent surgical ligation 6.5%. was found. Oral ibuprofen 43.0%, IV ibubrofen 9.7%, oral paracetamol 10.8% and IV paracetamol 36.6% treatments were administered as patent ductus arteriosus closure drug. A statistically significant difference was found between hemoglobin, hematocrit, PDW, MPV, lymphocyte and neutrophil values at the time of diagnosis and after drug treatment of patients with patent ductus arteriosus (p≤0.05). A statistically significant difference was found between hemoglobin, hematocrit, MPV and WBC values at the time of diagnosis of cases with patent ductus arteriosus and cases without patent ductus arteriosus (p≤0.05). Conclusion: As a result, hemoglobin, hematocrit, PDW, MPV, lymphocyte and neutrophil values, which are among the most frequently used hemogram parameters, can give us an idea about following patients in which patent ductus arteriosus can be seen more frequently and which patients will respond better to single cure drug treatment. However, we believe that more comprehensive studies on this subject will be beneficial.