Hastanemiz yoğun bakım ünitelerinde kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyon oranlarının düşürülmesinde eğitimin vegeri bildirimin etkisi
The effect of education and feed back on decrease of catheter associated urinary tract infection rates in our hospitals intensive care units
  1. Tez No: 641339
  2. Yazar: GÖNÜL GÜLEN
  3. Danışmanlar: DR. GÖNÜL ÇİÇEK ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyonu, yoğun bakım, eğitim, geri bildirim, Catheter associated urinary tract infection intensive care, education, feed back
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Üriner sistem enfeksiyonları en sık görülen sağlık bakımı ile ilişkili nfeksiyonlardır. Üriner kateter kullanımının da en sık komplikasyonu üriner sistem nfeksiyonudur. Kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyonları (KİÜSE) önlenebilir nfeksiyonlardır. KİÜSE oranları her kurumun kendi bazında belirlemiş olduğu ygulamalar sayesinde azaltılabilir. Bu çalışmada eğitim ve geri bildirimin KİÜSE oranlarının düşürülmesindeki atkısı incelendi. ğitim öncesinde nokta prevelans çalışması yapılarak mevcut uygulama değerlendirildi. İki yıllık bir süreç içinde eğitimler belli aralıklarla birebir ve yüz yüze tekrarlandı. Eğitim döneminde sürveyans sonuçları çalışan personel ile aylaşıldı. Eğitim sonrasında ikinci bir nokta prevalans ile değerlendirme yapıldı. Eğitimler sonucunda özellikle kateter takımında sterilitede, kateter duruş ozisyonunda ve rutin kateter drenaj torbası değişiminde yapılan yanlışlıklarda belirgin düzelme olduğu görüldü. Üriner kateter kullanımında azalma olmadı. Sadece ğitim ve geri bildirim ile KİÜSE oranlarında tüm yoğun bakımlarda düşme ağlandı. En yüksek düşüş %85 oranında azalma ile Kalp Damar Cerrahi Yoğun akım Ünitesi‟nde, en düşük azalma %47,6 ile azalma ile Nöroloji Yoğun Bakım nitesi‟nde gerçekleşti. Sonuç olarak KİÜSE sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların başında elmektedir. Mortaliteyi ve morbititeyi artırır, ek bir maliyet getirir. Bunu önlemek çin her kurumun kendi bazında KİÜSE‟i önlemek ya da azaltmak amaçlı en uygun e ekonomik yaklaşımı seçmesi gerekir. Düzenli eğitim verilmesi ve geri bildirim bu onuda alternatif bir yaklaşım olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Urinary tract infections are the most common infections related with health care. The most common complication of urinary catheter use is urinary tract infections. Catheter associated urinary tract infections are preventable infections. Catheter associated urinary tract infection rates can be decreased by applications which are determined by each institution itself. In this study, the contribution of education and feed back for decreasing catheter associated urinary tract infection rates was examined. Before education, point prevalance study was made and current application was evaluated. In a two year process, educations were repeated periodically face to face and one and one. Survelance results were shared with employees in the education period. After education, an evaluation was made with a second point prevalance. After education, a significant improvement of the errors was seen especially in catheter fixations, sterilization, catheter stand position and routine change of catheter drainage bag. There was no decrease in uriner catheter use. Decrease in catheter associated urinary tract infection rates was provided in all intensive care units by only education and feed back. The highest decrease was provided in Cardiovascular Surgery Intensive Care Unit with a number of % 85 and the lowest was in Norology Intensive Care Unit with a number of % 47,6. As a result, catheter associated urinary tract infections come at the beginning of health care associated infections. İt increases mortality and morbility and brings an additional cost. For preventing this, each institution must choose the most suitable and the economic approach for preventing or decreasing catheter associated urinary tract infections. A regular education and feed back can be suggested for an alternative approach.