Açık planlı bürolarda işitsel konforun tasarım parametresi olarak alınmasına yönelik bir yaklaşım
An approach based on audial comfort taken into account as a design parameter in open-designed offices
- Tez No: 641366
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE YÜĞRÜK AKDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Açık planlı büro, gürültü denetimi, gürültü yönetmeliği, toplam yutuculuk, gürültü engeli, Open plan office, noise control, noise regulation, total absorption, noise barrier
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Günümüzde, gelişen teknoloji ile hem yapı içi hem yapı dışı gürültü kaynakları çoğalmakta ve çeşitlenmektedir. Açık planlı büro, sanayi tesisleri vb. yapı tiplerinde hacmin fiziksel özellikleri ve işlevleri nedenleriyle, gürültü daha da önemli bir sorun durumundadır. Bu nedenle, bu tezde;“Açık planlı bürolarda, akustik konforun sağlanmasında gürültü etkenini bir tasarım ölçütü olarak almak ve tasarım aşamasında tasarımcıya yol gösterecek bir yaklaşım oluşturmak”amaçlanmıştır. Bu çalışmanın hipotezi;“İşitsel konforun sağlanmasının en zor olduğu hacim tiplerinden olan açık planlı bürolarda, uygun akustik ortamı sağlamak, konunun mimari tasarım aşamasında ele alınmasında izlenecek bir yaklaşım ile başarılı bir şekilde sağlanabilir”dir. Amaç ve hipoteze yönelik olarak yapılan bu çalışma, 4 bölümden oluşmaktadır. Bölüm 1'de, açık planlı büro yapılarının tasarımında gürültü etkenini bir tasarım ölçütü olarak değerlendirmeyi amaçlayan çalışmanın amacı, önemi, kapsamı ve yöntemi ile ilgili bilgi verilmiştir. Bölüm 2, konuyla ilgili literatür araştırmasını içermektedir. Bölüm 3'te açık planlı büro yapılarında, akustik parametrelerin optimum değerlerini sağlayacak koşulları belirlemek amacıyla mevcut bir çağrı merkezi ele alınmıştır. Çağrı merkezinde gürültü ortamının belirlenmesine yönelik anket, gürültü düzeyi ölçmeleri ve simülasyon analizleri yapılmıştır. Çağrı merkezinin mevcut durumu analiz edilmiş, gürültü düzey haritaları oluşturulmuştur. Değerlendirmeler sonucunda çağrı merkezi içerisinde kabul edilebilir gürültü düzey koşullarını sağlayan optimum akustik konfor şartlarına sahip bir model elde edilmiştir. Bölüm 4'te, Bölüm 3'te çağrı merkezi örneğinde belirlenen akustik parametreler ve iç mekân biçimlenişleri göz önünde bulundurularak, farklı büyüklüklerde kurgu hacimler oluşturulmuştur. Birbiriyle ilişkili olan bu iki alan inceleme bölümü sonuçlarının kurgu hacimler üzerinde uygulanarak, tasarım etkenlerini bir bütün haline getirilmesi amaçlanmıştır. Kurgu hacimlerin değerlendirilmesi sonucunda frekansa göre toplam yutuculuk ve hacim büyüklüğü grafiği elde edilmiş, grafik üzerinde elde edilen denklem üzerinde mevcut çağrı merkezi değerlendirilerek, çalışmanın doğruluğu analiz edilmiştir. Bölüm 5'te, çalışmanın sonuç bölümünde önerilen yaklaşımın getirdiği genel sonuçlar irdelenmiş ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with developing technology, both internal and external noise sources increase and vary. In terms of open-plan office, industrial facilities, etc. noise is an even more important problem in building types due to the physical properties and functions of the volume. Therefore, in this thesis;“In open-plan offices, it is aimed to take the noise factor as a design criterion in providing acoustic comfort and to create an approach that will guide the designer in the design phase”. The hypothesis of this study; In open-plan offices, which are one of the most difficult volume types to provide auditory comfort, providing an appropriate acoustic environment can be achieved successfully with an approach that will be followed in addressing the issue at the architectural design stage ". This study, which is conducted for the stated purpose and hypothesis, consists of 4 chapters. Part 1 provides information on the purpose, importance, scope and method of the study which aims to evaluate the noise factor as a design criterion in the design of open-plan office buildings. Chapter 2 contains literature research on the subject. In Chapter 3, the conditions for the optimum values of the acoustic parameters in open-plan office buildings are determined and the proposed approach is tested in an existing open-plan office building. Questionnaires, noise level measurements, and simulation analyses were carried out to determine the noise environment in the call center. The current status of the call center was analyzed and noise level maps were created. As a result of the evaluations, the model sample with optimum acoustic comfort conditions that provide acceptable noise level conditions was obtained within the call center. In Chapter 4, according to the acoustic parameters and interior formations determined in the call center example in Chapter 3, fictional volumes of different sizes were created. It is aimed to integrate the design factors into a whole by applying the results of these two field study sections that are related to each other on the fictional volumes. To obtain the acceptable noise level on the fictional volumes, the number of people suitable for the volume, the placement of the working unit, and the appropriate obstacle height was applied, and surface materials were assigned to provide optimum total absorption values according to the frequencies. As a result of the evaluation of the fictional volumes, the total absorbance and volume size graph was obtained, and the accuracy of the study was analyzed by evaluating the sample call center on the equation obtained on the graph. In Chapter 5, the general results of the approach proposed in the conclusion part of the study are examined and suggestions are developed.