Kanser tanısı konulan hastalarda fertilitenin korunması konusunda aile hekimlerinin bilgi, tutum ve davranışlarının empati durumları ile ilişkisi
The relationship of family physicians'knowledge,attitudes and behaviors with empathy in protecting fertility in patients diagnosed cancer
- Tez No: 641407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, empati, hekim tutum davranışları, kanser, onkofertilite, Family medicine, empathy, physician attitude behaviors, cancer, oncofertility
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Bu araştırmada fertilitenin korunması konusunda aile hekimlerin bilgi, tutum ve davranışlarının empati durumları ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, yüz yüze anket yöntemi ile Bursa'da görev yapan aile hekimlerinin onkofertilite hakkındaki görüşleri ve empati durumları araştırıldı. Fertiliteninin korunması konusunda bilgi düzeyleri, tutum ve davranışları hazırlanan bir anket formu ile aile hekimlerine soruldu. Bu hekimlerin empati durumları ise Jefferson Empati Ölçeğinin Sağlık Çalışanları için olan versiyonu ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 350 aile hekiminin %59,10'u kanser hastalarında fertilite korunması önerisine olumlu yaklaşmaktadır. Aile hekimlerinin %83,70'i fertilite korunmasının hastanın psikolojisine olumlu etkisi olabileceğine inanmaktaydı. Fertilite koruma isteğinin hastaların psikolojilerinde olumlu rolü olduğunu düşünen hekimleri belirlemeye yönelik yapılan ROC analizi sonucunda total empati puanı için kesim noktası değeri >93 puan olarak belirlenmiştir. Hasta isteksizliği nedeni ile fertilite korunması için hastalarını sevk etmeyen hekimlerin total empati puanı 94 (28:126), muayene süresinin kısıtlı olması nedeni ile hastalarını sevk etmeyen hekimlerin total empati puanı 98 (54:124) olarak hesaplanmış olup hastaların sevk edilmeme nedenlerine göre hekimlerin empati puanları arasında farklılık bulunmaktaydı. Sonuç: Bölgemizde yaşayan aile hekimleri fertilitenin korunması konusuna olumlu bakmaktadırlar. Katılımcılar hastalarına biyopsikososyal olarak yaklaşım gösterip, fertilite korunmasının hastaların psikolojilerine ve tedavi süreçlerine olumlu etkisi olacağını düşünmektedirler. Empati kuramayan hekimler, hastalarını fertilite korunması için sevk edilmeme nedeni olarak hasta isteksizliğini öne sürmüşlerdir. Dünyada ve ülkemizde henüz daha yeni sayılabilecek bir uygulama olan kanser hastalarında fertilitenin korunması konusunda daha fazla merkezin açılmasına ve daha fazla verinin toplanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the relationship between family physicians' knowledge, attitudes and behaviours and empathy status on fertility preservation. Methods: In this study, the opinions and empathy status of family physicians working in Bursa with face to face survey method on oncofertility were investigated. The level of knowledge, attitudes and behaviours regarding the preservation of fertility was asked to family physicians with a questionnaire prepared. The empathy status of these physicians was evaluated with the Jefferson Empathy Scale version for Healthcare Professionals. Results: 59.10% of 350 family physicians who participated in the study approach positively to fertility preservation in cancer patients. 83.70% of family physicians believed that fertility preservation could have a positive effect on the patient's psychology. As a result of the ROC analysis conducted to identify physicians who think that the desire for fertility preservation has a positive role in the psychology of patients, the cut-off point value for the total empathy score was determined as> 93 points. The total empathy score of the physicians who did not refer their patients for fertility preservation due to patient reluctance was calculated as 94 (28: 126), and the total empathy score of the physicians who did not refer their patients due to the limited examination time was 98 (54: 124). There was a difference between the empathy points of the physicians according to the reasons of the patients not being referred. Conclusions: Family physicians living in our region are positive about fertility protection. Participants take a biopsychosocial approach to their patients and think that fertility preservation will have a positive effect on patients' psychology and treatment processes. Physicians who could not empathize suggested patient reluctance as a reason not to refer their patients for fertility preservation. There is a need to open more centers and collect more data on the protection of fertility in cancer patients, which is a new application in the world and in our country.