Azasitidin kemoterapisi alan akut myeloid lösemi hastalarının bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar yönünden değerlendirilmesi ve mortalite ile ilişkisi
Evaluation of bacterial and fungal infections of acute myeloid losemia diagnosed patients who received azacitidine chemotherapy and its relation with mortality
- Tez No: 641426
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY BİLGİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: AML, Azasitidin, Enfeksiyon, Mortalite, AML, Azacitidine, Infection, Mortality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Hematolojik maligniteli hastalarda enfeksiyon morbidite ve mortalitenin en önemli sebeplerinden biridir. Bu nedenle enfeksiyonları erken dönemde fark edebilmek ve uygun tedavi rejimlerini belirlemek hayati öneme sahiptir. Ampirik antibiyotik seçiminde hastanın primer hastalığı, kemoterapi protokolü, önceki enfeksiyon atağında belirlenen etkenler, nötropeni durumu ve her kliniğin kendi etken profili önemli rol oynamaktadır. Biz de çalışmamızda kendi kliniğimizin etken profilini, enfeksiyon odaklarını, tedavi rejimlerini ve mortalite oranlarını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi Hematoloji kliniğinde 2009-2019 yılları arasında takip edilen AML tanılı azasitidin kemoterapisi alan hastalar çalışmaya dahil edildi. 37 hastanın 189 azasitidin kemoterapisi retrospektif olarak incelendi, 67 enfeksiyon atağı saptandı. Hastaların demografik özellikleri, laboratuvar parametreleri, kültür sonuçları, görüntüleme sonuçları ve enfeksiyon atağının mortalite ile sonuçlanıp sonuçlanmadığı kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 20'si erkek, 17'si kadın olmak üzere toplam 37 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 71,8 ± 6,13 yıl olarak bulundu. İncelenen 189 atağın %35,4'ünde enfeksiyon saptandı. Hastaların 21'inde (%56,7) komorbid hastalık mevcuttu. Kan kültüründe %19,1, balgam kültüründe %41,9 ve idrar kültüründe %21,4 oranında etken izole edildi. EORTC/MSG kriterlerine göre 6 hastada muhtemel (probable) invaziv fungal hastalık saptandı. %34,3 (23 atak) ile akciğer enfeksiyonu en sık saptanan odak olurken onu yumuşak doku enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu izledi. %16,4'ünde (11 atak) odak saptanamadı. Hastaların tedavileri incelendiğinde %74,6'sında monoterapi ile başlandığı tespit edildi. %50,7 tedaviye gram pozitif etkinlikli antimikrobiyal tedavi ve %35,8 tedaviye antifungal eklendiği görüldü. Mortalite ile sonuçlanan ataklar incelendiğinde trombositopeni, CRP yüksekliği, nötropenik ateş varlığı, pnömoni, patolojik BT bulgusu ve gram pozitif etkene yönelik antibiyoterapi veya antifungal tedavi eklenmesi mortalite ile ilişkili bulundu. Sonuç: Hematolojik malignitelerde enfeksiyonlar ve enfeksiyona bağlı mortalite önemli ve araştırılması gereken bir konudur. Bu nedenle çalışmamızda kliniğimizin hasta profilini, etken patojenlerini, tedavi rejimlerini ve mortalite oranını inceledik, bulgularımızı literatürle karşılaştırdık. Bulgularımız bu konudaki diğer çalışmalara yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Infections are one of the most important causes of morbidity and mortality in patients with hematological malignancies. For this reason, it is vital to be able to detect infections in early stage and determine appropriate treatment regimens. The underlying disease of the patient, the chemotherapy protocol, the infectious agents determined in the previous infection period, the degree of neutropenia and frequently diagnosed infections in each clinic play an important role when it comes to choose empirical antibiotics. In our study, we aimed to evaluate the frequently diagnosed infections, focus of infections, treatment regimens and mortality rates in our clinic. Materials & Methods: Patients who received azacitidine chemotherapy with AML diagnosed at the Hematology Clinic of Bozyaka Education and Research Hospital between 2009-2019 were included in the study. 189 azacitidine chemotherapy cycles of 37 patients were retrospectively analyzed and 67 infection periods were detected. Demographic characteristics, laboratory parameters, culture results, imaging results and mortality results per infection period of the patients were recorded. Findings: A total of 37 patients, 20 males and 17 females, were included in this study. The average age of the patients was found as 71.8 ± 6.13 years. Infection periods were detected in 35.4% of azacitidine chemotherapy cycles. Comorbid diseases were present in 21 patients (56.7%). The infectious agents were isolated in 19.1% in blood culture, 41.9% in sputum culture and 21.4% in urine culture. Probable invasive fungal disease was detected in 6 patients according to EORTC/MSG criteria. With 34.3% (23 periods), lung infections were found as the most common focus of infections, followed by soft tissue infection and urinary tract infection. No focus of infections was detected in 16.4% (11 periods). When the treatments of the patients were examined, it was found that 74.6% of them started with monotherapy. It was observed that antimicrobials with activity against Gram-positive bacteria was added to 50.7% of the treatments and antifungals was added to 35.8% of the treatments. When the periods that resulted with mortality were examined, thrombocytopenia, high CRP level, presence of neutropenic fever, pneumonia, pathological CT finding, antifungal therapy or antibiotherapy for Gram-positive bacteria were found to be associated with mortality rates. Results: Infections and infection related mortality are important and must be investigated in hematological malignancies. For this reason, in our study, we examined the patient profiles, previous pathogens, treatment regimens and mortality rates and compared our results with other studies in the literature. Our results may guide further studies.