Diyarbakır ilindeki stajyer avukatların malpraktis-komplikasyon konusunda bilgi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of knowledge level of trai̇nee lawyers in Di̇yarbakir on malpractic and complication
  1. Tez No: 641445
  2. Yazar: DUYGU CENGİZ DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: malpraktis, komplikasyon, tıbbi uygulama hataları, malpractice, complication, medical malpraktice
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Son zamanlarda tıbbi uygulama hatası (malpraktis) iddialarında hızlı artış görülmektedir. Avukatlarında bu konuda dava açma sayıları giderek artmaktadır. Dolayısıyla tıbbi uygulama hataları hem sağlık hem hukuk bilimini yakından ilgilendirmektedir. Yüksek tazminatlar, uzun süren davalar nedeniyle hekimlerin tıbbi uygulama hatalarından kaçınmasının bir sonucu olarak da defansif tıp uygulamaları artmaktadır. Bu çalışmada bu konunun bir tarafı olan geleceğin avukat, savcı ve hakimlerin malpraktis komplikayon konusundaki mevcut bilgi düzeylerinin değerlendirmek, bilgi düzeylerini artırmak ve sürecin daha hızlı ve doğru ilerlemesine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada 2019 yılında Diyarbakır Barosuna kayıtlı stajyer avukatlara bilgi düzeylerini ölçmek amacıyla Malpraktis- Komplikasyon konularında eğitim öncesi anket uygulandı, sonrasında eğitim verildi ve eğitim sonrasında tekrar anket çalışması yapıldı. Çoktan seçmeli ve çok doğru yanıtlı toplam 12 sorudan oluşan anket hazırlandı. Anket sorularının içeriği; malpraktis nedenleri, malpraktis davalarının artmasının sonuçları, olgular üzerinden malpraktis ve komplikasyon ayrımının değerlendirilmesidir. 107 stajyer avukata eğitim öncesi anket dağıtıldı. Anketler doldurulduktan sonra stajyer avukatlara 4 grup halinde 4 saatlik teorik eğitim verildi. Eğitim sonunda tekrar anket dağıtıldı. Bulgular: Katılımcılar eğitim öncesi ve sonrasında doldurdukları anketlerde: artan malpraktis davaları ve dava açılma endişesinin hekimleri defansif tıpa yönlendireceği, mesleki sorumluluk sigortasının sağlık hizmetini olumlu etkileyeceği, Adli Tıp Kurumu'nda verilen malpraktis kararlarının objektif olduğunu, üniversitelerini ücreti karşılığında malpraktis davalarında bilirkişilik yapmaları gerektiği yönünde fikir beyan etmişlerdir. Olgu sorularında aydınlatılmış onam alınması gerektiği yönünde fikir beyan etmişlerdir. Sonuç: Çalışmamızda stajyer avukatların malpraktis-komplikasyon konusunda bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu görüldü. Son yıllarda bu konuya artan ilgi ve dava sayıları nedeniyle hukuk öğrencilerine mezuniyet öncesi bu konuda daha fazla eğitim verilmesi, mezuniyet sonrası da seminer ve konferanslarla desteklenmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Recently, there has been a rapid increase in claims for medical malpractice (malpractice). The number of lawsuits filed is gradually increasing. Therefore, medical malpractices are closely related to both health and legal science. Defensive medicine practices are increasing as a result of high compensation and long-term lawsuits as a result of physicians avoiding medical malpractices. In this study, it is aimed to evaluate the current knowledge levels of the future lawyers, prosecutors and judges, who are the parties of this subject, to increase their knowledge and contribute to the progress of the process faster and more accurately. Materials and Methods: In this study, pre-education questionnaire on Malpractice-Complication was applied to the trainee lawyers registered in the Diyarbakır Bar Association in 2019 to measure their level of knowledge. Afterwards, training was given and a survey was conducted again after the training. A questionnaire consisting of 12 questions with multiple choice and very correct answers was prepared. Content of the survey questions; Causes of malpractice, consequences of increased malpractice lawsuit, evaluation of the distinction between malpractice and complications. A pre-training questionnaire was distributed to 107 trainee lawyers. After the questionnaire was filled, trainee lawyers were given 4 hours of theoretical training. At the end of the training, the questionnaire was distributed again. Results: Participants who in the questionnaires they filled before and after the training: increased malpractice cases and anxiety about filing a lawsuit will lead physicians to defensive medicine, professional liability insurance will positively affect health services, decisions in the Forensic Medicine Institute about malpractice are objective, declared that universities should be experts in malpractice cases for a fee. They declared that their opinion that informed consent should be obtained in the case questions. Conclution: In our study, it was seen that trainee lawyers had insufficient knowledge about malpractice-complications. Due to the increasing interest and the number of lawsuits on this issue in recent years, law students should be given more education on this subject before graduation. We believe that it would be appropriate to support lawyers with seminars and conferences after graduation.