Kişisel faktörlerin tüketici karar verme tarzları üzerindeki etkisi: Y ve Z kuşağının karşılaştırılması
Effect of personal factors on consumer decision making styles: Comparison of generation Y and Z
- Tez No: 641506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL HOŞTUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Karar Verme Tarzları, Y ve Z Kuşağı, Kişisel Faktörler, Consumer, Decision Making Styles, Y and Z Generation, Personal Factors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bir ürün ya da hizmetin tercih edilmesi sürecinde birçok faktör rol oynamaktadır. Farklılaşan kişisel, psikolojik ve kültürel faktörler, birbirinden farklı tüketim şekillerinin ve tüketici gruplarının oluşmasına neden olmaktadır. Aynı dönem özelliklerini paylaşan, aynı ekonomik duruma sahip olan, aynı kültürde yaşayan tüketicilerin birbirleriyle benzer tüketim alışkanlıklarına sahip olduğu yönünde çıkarımlar yapmak mümkündür. Tüketicilerin farklılaşmasında rol oynayan etmenlerden biri de ait olunan yaş kuşağıdır. Her kuşağın kendine ait özellikleri ve düşünce biçimleri farklı kuşağa ait tüketicilerin karar verme tarzlarına ve satın alma davranışlarına da yansımaktadır. Bu çalışmanın amacını farklı kuşağa ait tüketici bireylerin tüketim mekanizmalarını incelemek ve karşılaştırmak oluşturmaktadır. Kuşaklar arası tüketici farklılıklarını karşılaştırmanın yanı sıra aynı zamanda bazı kişisel faktörlerin (cinsiyet, eğitim durumu, ekonomik durum) tüketiciler üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Araştırmayı gerçekleştirmek için Sproles ve Kendall tarafından ortaya konulan“Tüketici Karar Verme Tarzları”ölçeğinin, Dursun vd. tarafından Türk tüketicilere uyarlanmış hali kullanılmıştır. Y ve Z kuşağından 250'şer kişi olmak üzere toplamda 500 kişiye anket uygulanmış, IBM SPSS ve IBM AMOS kullanılarak elde edilen bulgular araştırmanın amacı doğrultusunda yorumlanmıştır. Kişisel faktörlerin tüketicilerin karar verme tarzları üzerindeki etkileri incelenmiş, karar verme tarzları Y ve Z kuşağı üzerinden karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many factors play a role in the process of choosing a product or service. Different personal, psychological, and cultural factors lead to the formation of different forms of consumption and consumer groups. It is possible to make inferences that consumers who share the same period characteristics, have the same economic situation, live in the same culture, have similar consumption habits with each other. One of the factors that play a role in the differentiation of consumers is the age group to which it belongs. Each generation's characteristics and ways of thinking are reflected in the decision-making and buying behavior of consumers of different generations. The purpose of this study is to examine and compare the consumption mechanisms of consumer individuals belonging to different generations. In addition to comparing inter-generational consumer differences, the impacts of certain personal factors (gender, educational status, economic status) on consumers has also been studied. To carry out the research, the scale of“Consumer Decision Making Styles”developed by Sproles and Kendall (1986), adapted to Turkish consumers by Dursun (2013) et al. was used. A total of 500 people were surveyed, 250 of them from Generation Y and Z. The findings obtained were analyzed by using IBM SPSS and IBM AMOS. The effects of personal factors on consumers' decision-making styles were examined and their decision-making styles were compared over Generation Y and Z.