Mesaj stratejileri bağlamında bir siyasal seçim kampanya uygulaması olarak seçim beyannameleri üzerine bir inceleme: 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı Seçimi örneği
An examination on the election declarations as a political selection campaign application in the context of message strategies: Example of the 24th Republic of 2018
  1. Tez No: 641545
  2. Yazar: FARUK SAYGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜLLÜPUNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mesaj Stratejileri, Seçim Kampanyaları, Siyasal İletişim, Siyaset, Message Strategies, Election Campaigns, Political Communication, Politics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Siyasi parti ve adaylar artan rekabet ortamında öne çıkıp iktidara haiz olmak için birçok stratejiyi uygulamaktadır. Bu stratejiler kapsamında düzenlenen seçim kampanyalarının önem arz eden bir parçası da seçim beyannameleridir. Siyasi parti ve adaylar seçim beyannameleri aracılığıyla seçmenlerine vaatlerini sıralayıp gelecek tasavvuru altında mesajlar paylaşırlar. Bu çalışma cumhurbaşkanı adaylarının yayımlamış oldukları seçim beyannamelerindeki mesajların hangi mesaj stratejileri doğrultusunda kullanıldığını anlamaya yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırma 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimi kapsamında 6 cumhurbaşkanı adayının seçmenlerine sundukları beyannamelerde hangi tür mesaj stratejileri kullandıklarını öğrenme açısından önemlidir. Çalışmanın birinci bölümünde seçim kampanyaları teorik olarak ele alınmış ve mesaj stratejileri tanımlanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise 1950 Milletvekili Genel Seçimlerinden başlayarak 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimi'ne kadar yürütülen bazı siyasal seçim kampanyaları mesaj stratejileri bağlamında ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı Seçimi kapsamında 6 cumhurbaşkanı adayının seçim beyannamesi mesaj stratejileri bağlamında içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Yapılan analizler neticesinde beyannamelerdeki sağlık, tarım, turizm ve dış politika konularına dair mesajların ağırlıklı olarak olumlu, hukukun ise ağırlık olarak olumlu mesajların yanı sıra imalı ve doğrudan saldırı mesajlarını da barındırdığı görülmüştür. Hükümet sisteminin Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim beyannamesi haricinde parlamenter meclis bağlamında olumlu mesajlar doğrultusunda tanımlanıp mevcut sistemin imalı ve doğrudan saldırı stratejisiyle anlatıldığı, ekonomi ve eğitim içerikli mesajların ise ağırlıklı olarak olumlu olmakla birlikte imalı ve doğrudan saldırı mesajlarının da yadsınamayacak oranda olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Political parties and candidates apply many strategies to stand out and gain power in an increasingly competitive environment. These strategies are an important part of organized election campaigns, and election declarations. Political parties and candidates list their promises to their voters through their election declarations and share messages under the future imagination. This study was carried out to understand the message strategies used by the presidential candidates in their election statements. The research is important in terms of learning what kind of message strategies they use in the statements submitted by 6 presidential candidates to their voters within the scope of the presidential election on June 24, 2018. In the first part of the study, election campaigns are dealt with theoretically and message strategies are tried to be defined. In the second part of the study, some political election campaigns, which were carried out starting from the 1950 Parliamentary General Elections until the Presidential Election of June 24, 2018, were discussed in the context of message strategies. In the third part of the study, the election declaration of 6 presidential candidates within the scope of the Presidential Election on June 24, 2018 was handled by content analysis method in the context of message strategies. As a result of the analysis, it was seen that the messages on health, agriculture, tourism and foreign policy issues in the declarations were mostly positive, while the law mostly contained positive messages as well as implied and direct attack messages. It was concluded that the government system was defined in line with the positive messages in the context of the parliamentary assembly in the context of the election declaration of Recep Tayyip Erdogan, and the current system was explained with the implied and direct attack strategy, while the messages of economy and education were mostly positive, but also implied and direct attack messages were undeniable.