Kur savaşlarının gelişimi ve son kur savaşının Türkiye'nin dış ticareti üzerindeki etkilerinin ekonometrik analizi
Historical development of currency wars and econometric analysis of the effects of the final currency war on Turkey's foreign trade
  1. Tez No: 641622
  2. Yazar: YUSUF YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL CEM ÖZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kur Savaşları, Reel Döviz Kuru, Dış Ticaret, VAR Analizi, Currency Wars, Real Exchange Rate, Foreign Trade, VAR Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Uluslararası ticari rekabette izlenecek en etkili yöntem daha ucuz ve daha yüksek teknolojiyle üretim yapmaktır. Bu sayede uluslararası alanda ticari üstünlük sağlanabilecektir. Bir diğer yöntem ise yapay olarak ulusal para biriminin ucuzlatılması ve bu sayede ihracatın cazip hale getirilmesidir. Bu durum literatürde kur savaşı olarak adlandırılmaktadır. Bu tez çalışmasında kur savaşlarının sebepleri, yaşanan kur savaşlarını bitiren siyasi ve ekonomik süreçler kronolojik olarak ele alınmış, ayrıca Türkiye'de yaşanılan ekonomik gelişmeler ile ekonomi politikaları ve bu politikaların döviz kuru üzerindeki etkileri de irdelenmiştir. Sonrasında ise reel kurun 2008 Küresel Finans Krizi sonrası Türkiye'nin dış ticaretine etkisi ekonometrik yöntemle analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda 2008 Küresel Küresel Finans Krizi sonrası yaşanan kur savaşının Türkiye'nin dış ticaretini olumsuz etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The most effective method to be followed in international commercial competition is to produce with cheaper and higher technology. In this way, commercial superiority can be achieved in the international arena. Another method is to artificially reduce the national currency and thus make the export attractive. This situation is called as currency war in the literature. The causes of war established in this thesis, political and economic processes are finished by experienced currency wars dealt with in chronological order, as well as policies economy with economic developments experienced in Turkey and their impact on the exchange rate of these policies were also discussed. Later on, after the real exchange rate of the 2008 Global Financial Crisis on Turkey's foreign trade was analyzed by econometric methods. Results showed that exchange occurred after 2008 Global Financial Crisis Turkey's foreign trade has reached the conclusion that the negative effects of war.