Femur gövde kırığı cerrahisinde kullanılan plak tasarımının sonlu elemanlar yöntemi ile analizi
Finite element analysis of plaque design used in femoral body fracture surgery
  1. Tez No: 641689
  2. Yazar: İBRAHİM ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL ŞERBETÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Mühendislik Bilimleri, Ortopedi ve Travmatoloji, Bioengineering, Engineering Sciences, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur Kırığı, Ortopedik Plak, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Femur Fracture, Orthopedic Plate, Finite Element Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Bilimler ve Mühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kırık tedavisinde yıllar boyu birçok tedavi yöntemi denenmiştir. Bu tedavi yöntemleri arasında en uygun olanlardan biri plak-vida yöntemi ile gerçekleştirilen internal fiksasyon tedavi yöntemidir. Bu yöntemde biyolojik etkilerin yanı sıra mekanik etkilerin de önemi oldukça büyüktür. Vidalama işlemi ile implante edilen plağın, mekanik yükleri karşılayabilmesinin yanı sıra minimum doku hasarı vermesi de sahip olması gereken başlıca özelliklerdendir. Tez kapsamında, bu özellikler dikkate alınarak plak tasarımı hazırlanmış olup vida standartları içerisinden en uygun vida tipi seçilmiştir. İki farklı plak (P15 ve P20), vida delikleri arası mesafeleri değişken olarak kabul edilip tasarlanmıştır. Kırık analizinde kullanılan femur kemiği, transvers ve ideal düzgün kırık olarak SolidWorks katı modelleme programında diafiz bölgesinden bölünerek iki fragman şeklinde oluşturulmuştur. Oluşturulan kemik fragmanları kırık yüzeyleri birbirine tam temas edecek şekilde birleştirilmiştir. Plak, simetri ekseni kırık hattını merkezleyecek şekilde bir uzman ortopediste danışılarak yerleştirilmiştir. Vidalama, kuvvet dengesizliğine yol açmayacak şekilde plağın simetri eksenine göre eş deliklerden yapılarak olası tüm kombinasyonlar oluşturulmuş ve her biri ayrı ayrı ANSYS paket programında analiz edilmiştir. Yapılan simülasyon çalışmalarında değişken olarak kabul edilen vidalar arası mesafenin ve vidalama kombinasyonlarının hem implant hem de kırık fragmanları üzerindeki mekanik etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Many treatment methods have been tried for years in the treatment of a fracture. One of the most suitable of these treatment methods is the internal fixation treatment method performed by the plate-screw method. In this method, mechanical effects are also crucial as well as biological factors. One of the main features of the plate implanted by screwing is that it can be resistant to mechanical loads as well as cause minimal tissue damage. In this thesis, a plate design was prepared considering these features and one of the most suitable screws from the standards has been chosen. The distance between screw holes was accepted as a variable and two different plates (P15 and P20) were deseigned accordingly. The femoral bone used in the fracture analysis was created as two fragments by transverse and ideal fracture in the SolidWorks modeling program by dividing it from the diaphyseal region. The bone fragments formed are combined so that the broken surfaces are in full contact with each other. The plate was placed in consultation with a specialist orthopedist, with the symmetry axis centered on the broken line. Screwing is done in co-holes according to the symmetry axis of the plate, so as not to cause force imbalance, all possible combinations are analyzed separately in the ANSYS package program. In the simulation studies, the mechanical effects of the distance between screws and screwing combinations, which were accepted to be variable, on both the implant and the fracture fragments have been examined.