7 numaralı Anadolu Ahkâm Defteri'nin değerlendirilmesi ve transkripsiyonu (H.1158/M.1745)
Evaluation and transcription of number 7 Anatolian Ahkâm Book (H.1158/M.1745)
  1. Tez No: 642309
  2. Yazar: YUNUS ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ahkâm (Şikâyet) Defteri, Anadolu Eyâleti, Dîvân-ı Hümâyun, XVIII. Yüzyıl, Osmanlı Devleti, Ahkâm (complaint) Books, Anatolian Principality, Divan-ı Hümayun, XVIII. Century, Ottoman State
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 679
Özet
Ahkâm Defterleri Divân-ı Hümâyûn Defterlerinden olup Türkiye Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi'nde bulunmaktadır. Osmanlı Arşivi'nde Ahkâm Defterlerinden Anadolu Eyâleti'ne ait 185 Defter bulunmaktadır. Bu çalışmaya konu olan defter ise 7 Numaralı Anadolu Ahkâm Defteri'dir. 7 Numaralı Anadolu Ahkâm Defteri, Evâhir-i Cemâziye'l-evvel Sene 1158 [30 Haziran 1745] ile Evâhir-i Zi'l-hicce Sene 1158 [23 Ocak 1746] tarihleri arasındaki yaklaşık 7 aylık süreçte Anadolu Eyâleti'nde meydana gelen sosyal, ekonomik, adlî ve idâri konulara ışık tutmaktadır. Defterde bulunan 680 hükümde, devlet görevlileri ile re'âyâ arasındaki ilişkiler, tımar ile ilgili sorunlar, gasb, eşkıyâlık, adam öldürme gibi kısacası yerel mahkemede çözülemeyen ve Dîvân-ı Hümâyûn'a yansıyan davalar yer almaktadır. Tez çalışmamıza konu olan 7 numaralı Anadolu Ahkâm Defteri'nin değerlendirmesi ve transkripsiyonu yapılmıştır. Birinci bölümde Anadolu Eyâleti, Dîvân-ı Hümâyûn'da tutulan defterler, Ahkâm Defterleri ve Vilayet Ahkâm Defterleri hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde hükümlerinin genel değerlendirilmesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde hükümlerin kısa özetleri verilerek dördüncü bölümde hükümlerin transkripsiyonu günümüz harfleriyle verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Being one of Divan-ı Hümayun books, Ahkâm books is located in Ottoman Archive of Turkish Republic. There are 185 books belonging to the Anatolian principality from the books of Ahkâm in the Ottoman Archive. The book subject to this study is the Anatolian Book of Ahkâm No. 7. The no 7. Anatolian Ahkâm book is enlighten social, economic, juridical and administrative issues approximately 7 months between the dates of Evâhir-i Cemâziye'l-evvel Sene 1158 [30 June 1745] and Evâhir-i Zi'l-hicce Sene 1158 [23 January 1746]. In the 680 decrees in the book, there are cases that are not resolved in the local court, such as the relations between government officials and the raia, problems with grooming, extortion, banditry, murder, and reflected in the Divan-ı Hümâyûn. In our thesis, no. 7 Anatolian Ahkâm book's, which is our subject, evaluation and transcription was made. In the first chapter, general information about Anatolian Principality, the books kept in Dîvân-ı Hümâyûn, Ahkâm books and the province Ahkâm book's has been given. In the second chapter, the general evaluation of the decrees has been made. In the third chapter, brief summaries of the decrees are given and in the fourth chapter, the transcription of the decrees is given in today's letters.