Psikologların kişilik özellikleri, cinsel mitleri ve eşcinselliğe yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between personality traits, sexual myths and attitudes towards homosexuality among psychologists
- Tez No: 642366
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Mitler, Eşcinselliğe Yönelik Tutumlar, Psikologların Kişilik Özellikleri, Sexual Myths, Attitudes towards Homosexuality, Personality Traits of Psychologists
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Psikologların kişilik özellikleri, cinsel mitleri ve eşcinselliğe yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere yapılan bu çalışma, betimsel nitelikte bir çalışma olup 'ilişkisel tarama modeli' temelinde uygulama yapılmıştır. İki ya da daha fazla değişken arasında birlikte değişim varlığını ve bu değişimin derecesini belirlemesini hedefleyen araştırmaların tümü“ilişkisel tarama modeli”olarak tanımlanmaktadır. Araştırmanın Örneklemini; İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve İstanbul Acıbadem Üniversitesinde 22 yaş ve üzerinden oluşan 142 kadın, 158 erkek olmak üzere toplamda 300 psikolog oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; Sosyo-demografik Bilgi Formu, Beş Faktör Kişilik Ölçeği, Cinsel Mitler Ölçeği, Eşcinsellik Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin tümü İstatistik Paket Programı (Statistical Program for Social Sciences-SPSS 25.0) kullanılarak istatistiksel analizleri gerçekleştirilmiştir. Psikologların kişilik özellikleri, cinsel mitleri ve eşcinselliğe yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Cinsel mitler ve kişilik özelliklerinin eşcinselliğe yönelik tutumları anlamlı düzeyde yordadığı görülmektedir. Cinsel mitler ile eşcinselliğe yönelik tutumlar arasında yüksek düzeyde ve pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Bireyin cinsel mitleri arttıkça katı tutumlar içine girerek eşcinselliğe karşı olumsuz tutumlar sergilemesinin yüksek olduğu saptanmıştır. Mitler bireylerin beklentilerine zarar vererek, onları gerçeklikten koparmakta, performans kaygısına yol açarak kendilerini yetersiz, suçlu hissetmelerine yol açmaktadır. Mitlere inanış, kişilerin cinsel işlev bozukluğu yaşamasında önemli bir zemin olarak görülmektedir. Bireylerin sahip olduğu yanlış inanışlar cinsel yaşamlarında başarısız hissetmelerine ve öz saygılarının da azalmasına sebep olmaktadır. Hatalı bilgilerin, eksik yayınların, mitlerin yaygınlaşıp kabul bulmasında sosyal çevrenin etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla mitler arttıkça bireyin katı tutumlar içine girerek eşcinselliğe karşı olumsuz tutum göstermesi kaçınılmaz olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study, which was carried out to investigate the relationship between psychology's personality traits, sexual myths and attitudes towards homosexuality, is a descriptive study and was applied on the basis of the 'relational screening model'. All of the researches aiming to determine the existence of co-exchange between two or more variables and the degree of this change are defined as“relational screening model”. Sample of the Research; It consists of a total of 300 psychologists, 142 womens and 158 boys, aged 22 and over at Istanbul Gelişim University, Istanbul Aydın University and Istanbul Acıbadem University. As a data collection tool in the study; Sociodemographic Information Form, Five Factor Personality Scale, Sexual Myths Scale, Homosexuality Attitude Scale were applied. All the data obtained in the study were analyzed statistically using the Statistical Program for Social Sciences (SPSS 25.0). There is a meaningful relationship between the personality traits, sexual myths and attitudes towards homosexuality. It is seen that sexual myths and personality traits significantly predict attitudes towards homosexuality. There was a high and positive relationship between sexual myths and attitudes towards homosexuality. It has been determined that as the sexual myths of the individual increase, they have high attitudes and exhibit negative attitudes towards homosexuality. Myths harm individuals' expectations, disconnect them from reality, cause performance anxiety, making them feel inadequate and guilty. Belief in myths is seen as an important basis for people to experience sexual dysfunction. False beliefs of individuals cause them to feel unsuccessful in their sexual lives and decrease their self-esteem. The social environment has an impact on the spread and acceptance of erroneous information, incomplete publications and myths. Therefore, as myths increase, it will be inevitable for the individual to take firm attitudes and show negative attitude towards homosexuality.