Görsel sanatlar öğretmenlerinin değerler eğitimi ve uygulamalarına yönelik görüşleri
Views of visual arts teachers on values education and practices
  1. Tez No: 642446
  2. Yazar: ZEYNEP ELİF ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAİF KALYONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Sanat Eğitimi, Değer, Değerler Eğitimi, Görsel Sanatlar Dersinde Değerler Eğitimi, Art, Art Education, Value, Values Education, Values Education in Visual Arts Course
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, okullarda uygulanan değerler eğitimi programıyla ilgili ortaokul ve liselerde görev yapan görsel sanatlar öğretmenlerinin değerler eğitimi ve uygulamalarına ilişkin görüşlerini almak ve böylece görsel sanatlar öğretmenlerinin değerler eğitimi uygulamalarına gösterdikleri önemi belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın deseni, araştırmanın amacına uygun olarak nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması kullanılarak oluşturulmuştur. Araştırma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan kolay ulaşılabilir durum örneklemesiyle oluşturulmuştur. Çalışmanın araştırma grubunu Trabzon ili ve ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan 18 görsel sanatlar öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler, çalışmanın amacı doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanmış olan yarı yapılandırılmış görüşme formuyla elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler, alt amaçlarla uyumlu olacak şekilde tablo olarak sunulmuş ve yorumlanmıştır. Araştırmaya ilişkin şu sonuçlara ulaşılmıştır: Öğrencilerin öğretim programında yer alan değerlere çoğunlukla sahip olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılara göre öğrencilerin görsel sanatlar dersinde saygı, sevgi, sorumluluk, hoşgörü değerlerini kazanmış oldukları, telkinde bulunma, grup çalışması ve yaşamdan örnekleri içeren çalışmalar yaptıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Görsel sanatlar dersinde değerler eğitiminin yararlı bir hale gelmesi için; öğrenme-öğretme süreci ile ilgili öneriler, öğretmenler ile ilgili öneriler, aile ile ilgili öneriler, dersin kendisinin önemsenmesi şeklinde çeşitli bilgilerin ifade edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların yarısının değerler eğitimi ile ilgili uygulamaları için olumlu görüş bildirdiği, katılımcılar tarafından en çok tercih edilen anlatım yöntemi olup, bunu grup çalışması ve soru-cevap tekniğinin takip ettiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Katılımcıların tamamına yakınının değerleri gözlem yoluyla ölçtükleri, çoğunun alternatif ölçme değerlendirme yöntemlerini kullandığı, özellikle performans değerlendirme yaptıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Katılımcıların çoğunun çevre ile iş birliğini sık sık kullandığı, etkili bir değerler eğitimiyle toplumsal problemlerin önlenebileceğini ve bunun ilk önce ailede başlaması gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Katılımcıların değerler eğitimine yönelik karşılaştıkları sorunlar; öğrenci ile ilgili sorunlar, öğrenme-öğretme süreci ile ilgili sorunlar, aile ile ilgili sorunlar, çevre ile ilgili sorunlar olarak çeşitli bilgilerin ifade edildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to get the opinions of the visual arts teachers working in secondary schools and high schools regarding the values education program applied in schools, and thus to determine the importance of visual arts teachers on the values education practices. The design of the research was created using a case study, one of the qualitative research patterns, in accordance with the purpose of the research. The research group was formed by one of the purposeful sampling methods, easily accessible case sampling. The research group of the study consists of 18 visual arts teachers who work in schools affiliated to the Ministry of Education in Trabzon province and its districts. The data were obtained through a semi-structured interview form prepared by the researcher for the purpose of the study. Descriptive analysis method was used in the analysis of the data obtained. The data obtained are presented and interpreted as a table in accordance with the sub-objectives. The following conclusions about the research have been reached: It has been concluded that the students mostly do not have the values in the curriculum. According to the participants, it was concluded that the students gained respect, love, responsibility, tolerance values in the visual arts lesson, and they carried out studies involving suggestion, group work and examples from life. In order to make the values education useful in the visual arts class; It was concluded that various information was expressed in the form of suggestions related to the teaching-learning process, suggestions about teachers, suggestions about the family, caring about the lesson itself. It is the most preferred expression method by the participants that half of the participants gave positive opinions for their applications related to values education, and the results followed by group work and question-answer technique were reached. It was concluded that almost all of the participants measured the values by observation, most of them used alternative measurement and evaluation methods, and especially performed performance evaluation. It has been concluded that most of the participants use the cooperation with the environment frequently and that social problems can be prevented with an effective education of values and that this should start in the family first. Problems that the participants face regarding education of values; It was concluded that various information was expressed, such as student-related problems, problems related to the learning-teaching process, family-related problems, environmental issues.