6-8 yaş arası çocuklarda rekreasyonel bale ve jimnastik eğitiminin denge, esneklik ve eklem mobilitesine etkisinin araştırılması
Investigation effects of recreational ballet and gymnastics training on balance, flexibility, and joint mobility in children 6-8 years of age
- Tez No: 642545
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNSELİ USGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, rekreasyonel aktivite, jimnastik, bale, Childhood, recreational activity, gymnastics, ballet
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çalışmamızın amacı yaşları 6-8 yıl aralığında değişensağlıklı çocuklarda rekreasyonel jimnastik ve bale eğitiminin vücut esnekliği, denge ve eklem mobilitesi üzerine etkilerini araştırmaktır. Şanlıurfa'da bulunan çocuk gelişim merkezine gelen yirmi sağlıklı çocuk,bale (N=10, ortalama yaş: 6,5±0,7 yıl, vki 17,5±1,2 kg/m²) ve jimnastik grubu (N=10, ortalama yaş: 6,8±0,9 yıl, vki 17,3±1,1 kg/m²)olmak üzere iki gruba ayrıldı. Gruplardan birine altı haftlık rekreasyonel bale diğer gruba ise altı haftalık rekreasyonel jimnastik eğitimi verildi. Eğitim öncesi ve sonrası çocukların esneklik, denge ve eklem mobiliteleri değerlendirildi.Çocukların esneklikleri otur-uzan testi, dinamik dengeleri Y denge testi ve eklem mobilitesinin değerlendirilmesi için Beighton kriterleri kullanıldı. Altı haftalık egzersiz eğitimi sonrasında hem bale hem de jimnastik eğitimi verilen grupların dinamik denge ve esneklik değerlerinde artış (p0,05). Gruplar arası karşılaştırılmalarda, Y denge testinde anterior yönde eğitim sonrası gruplar arası fark bulunmadı (p>0,05). Altı haftalık rekreasyonel bale ve jimnastik eğitiminden sonra posteromedial ve posterolateral yönlerde her iki grupta artış saptandı (p0,05).Altı haftalık rekreasyonel baleve jimastik eğitiminin 6-8 yaş arası çocuklarda denge ve esneklik parametrelerinde artış sağladığı görüldü.Sonuç olarak, çocukluk çağında, esneklik ve denge parametrelerini içeren fiziksel uygunluk düzeyinin artırılmasında planlanmış ve yapılandırılmış rekreasyonel aktivitelerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of recreational gymnastic and ballet training on body flexibility, balance, and joint mobility in twenty healthy children aged between 6-8 years. Twenty healthy children who came to the child development center in Şanlıurfa were allocated into two groups; the ballet group(N 10, mean age 6.5 ± 0.7 years, BMI 17.47 ± 1.21 kg / m²) and the gymnastics group (N 10, mean age 6,8 ± 0,92 years and BMI 17,29 ± 1,06 kg / m²). One of the groups received six weeks of recreational ballet and the other group received six weeks of recreational gymnastics training. Flexibility, balance, and joint mobility of the children were assessed before and after the education. Children's flexibility was assessed sit-reach test, the dynamic balance was assessed by Y balance test and Beighton criteria was used for evaluation of the joint mobility.Six-week recreational ballet training has shown an increase in balance and flexibility parameters for children aged 6-8 (p 0.05). After six weeks of recreational ballet and gymnastics training, there was an increase in both groups in the posteromedial and posterolateral directions (p 0,05). In childhood, planned and structured recreational activities are recommended to increase the level of physical fitness, including flexibility and balance parameters.