Okul öncesi dönemde uygulanan rekreatif etkinliklerin sosyal beceriler üzerinde etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of recreative activities applied in pre-school period on social skills
- Tez No: 822278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUNİSE DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Psikomotor gelişim, rekreatif etkinlikler, sosyal beceri, Psychomotor development, recreational activities, social skills
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Psikomotor gelişim doğum öncesinde başlayarak ölüme kadar devam etmektedir ve bu süreçte birçok değişim meydana gelmektedir. Okul öncesi dönem motor beceri kazanımında bireylerin yaşamında önem arz etmektedir. Alanyazını incelendiğinde bireylerin bu dönemde kazanmış olduğu beceri ve alışkanlıkların yetişkinlik dönemlerini etkilediği görülmektedir. Psikomotor beceri ediniminde okul öncesi dönemde rekreatif etkinliklerin önemi büyüktür. Serbest zaman etkinlikleri olarak nitelendirilen rekreatif etkinlikler sanatsal, sosyal, entelektüel, pratik ve fiziki olarak gruplandırılmıştır ve birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Okul öncesi dönemde rekreatif etkinliklerin farklı alanlarda ele alınması birçok gelişim alanının olumlu yönde desteklenmesini sağlamaktadır. Sosyal beceri edinimi sağlaması bunlardan bir tanesidir. Bu sayede çocuklar toplum içerisinde olumlu etkileşim kurabilir, duygu ve düşüncelerini daha iyi ifade edebilirler. Çocukların erken yaşlarda edindiği bu tecrübeler ilerleyen yaşantılarını etkileyen önemli bir faktördür. Bu araştırmanın amacı okul öncesi dönemde rekreatif etkinliklerin sosyal beceriler üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubu 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Malatya ili Yeşilyurt ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bağımsız anaokulunda okul öncesi eğitime devam eden 60-72 aylık 36 çocuktan oluşmaktadır. Araştırmada“Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği (4-6 yaş)”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Ayrıca çocuklara ait demografik (yaş, cinsiyet) bilgilere ulaşmak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu' kullanılmıştır. Araştırmada 36 öğrenci 2 farklı grup şeklinde; 18 kişi deney, 18 kişi kontrol grubu olarak ele alınmıştır. Her iki gruba Avcıoğlu (2007) tarafından 4-6 yaş için hazırlanan Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği ön test ve son test olarak uygulanarak, veriler toplanmıştır. Deney grubuna 8 hafta boyunca haftada 3 gün olmak üzere 24 farklı rekreatif etkinlik uygulaması yapılmış, kontrol grubuna ise müfredat dışında herhangi bir ek çalışma uygulanmamıştır. 8 hafta sonunda her iki gruba Avcıoğlu (2007) tarafından 4-6 yaş için hazırlanan Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği tekrar uygulanmış ve veriler toplanmıştır. Toplanan nicel verilerin analizinde araştırmanın alt problemleri bağlamında; Normal Dağılım Testi, Wilcoxon Testi, Mann-Whitney U Tesi, t-testi uygulanmıştır. Araştırmanın istatiksel işlemleri sonucunda, rekreatif etkinlik programı uygulanan deney grubu öğrencilerinin toplam sosyal beceri puanının kontrol grubu öğrencilerinin toplam sosyal beceri puanından daha fazla olduğu görülmüş ve buna bağlı olarak rekreatif etkinliklerin sosyal beceri gelişimi üzerinde olumlu etkisi olduğu ve uygulanan programın etkili olduğu saptanmıştır.“Kızgınlık Davranışlarını Kontrol Etme ve Değişikliklere Uyum Sağlama Becerileri”,“Kişiler Arası Beceriler”,“Akran Baskısıyla Başa Çıkma Becerileri”,“Kendini Kontrol Etme Becerileri”alt boyutlarında rekreatif etkinlik programı uygulanan çocuklar ile rekreatif etkinlik programı uygulanmayan çocukların puan ortalamaları istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlemlenmezken.“Sözel Açıklama Becerileri”,“Amaç Oluşturma Becerileri”,“Dinleme Becerileri”,“Görevleri Tamamlama Becerileri”,“Sonuçları Kabul Etme Becerileri”alt testlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırmadaki gruplar karşılaştırıldığında sosyal becerilerin genel olarak artma eğiliminde olduğu fakat programın uygulandığı grupta sosyal beceri artışının daha fazla olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Psychomotor development starts with birth and continues until death, and many changes occur in this process. Preschool period is important in the life of individuals in acquiring motor skills. When the literature is examined, it is seen that the skills and habits acquired by individuals in this period affect their adulthood. Recreational activities are of great importance in the acquisition of psychomotor skills in the preschool period. Recreational activities, which are described as leisure time activities, are grouped as artistic, social, intellectual, practical and physical and appear in many areas. Handling recreational activities in different areas in the preschool period enables it to support many development areas in a positive way. Providing social skills acquisition is one of them. In this way, children can interact positively in society and express their feelings and thoughts better. These experiences, which children gain at an early age, are an important factor affecting their later lives. The aim of this research is to examine the effect of recreational activities on social skills in the preschool period. In the research, a quasi-experimental design with pre-test post-test control group will be used. The study group consists of 36 children aged 60-72 months who continue their pre-school education in an independent kindergarten affiliated to the Ministry of National Education in the Yeşilyurt district of Malatya province in the 2021-2022 academic year. The“Social Skills Assessment Scale (4-6 years)”will be used as a data collection tool in the research. In addition, the“Personal Information Form”prepared by the researcher will be used in order to reach the demographic (age, gender) information of the children. In the study, 36 students were considered in 2 different groups as the experiment group of 18 people and the control group of 18 people. A pre-test was applied to both groups by applying the Social Skills Assessment Scale prepared by Avcıoğlu (2007) for the age of 4-6, and the data were collected. 24 different recreational activities were applied to the experimental group, 3 days a week for 8 weeks, and no additional activities were applied to the control group, except for the curriculum. At the end of 8 weeks, the Social Skills Assessment Scale prepared by Avcıoğlu (2007) for the age of 4-6 was applied to both groups again and the data were collected. In the context of the sub-problems of the research in the analysis of the collected quantitative data; Wilcoxon Test, Normal Distribution Test, t-test were applied. As a result of the statistical procedures of the research, it was observed that the total social skill score of the experimental group students, who were applied the recreational activity program, was higher than the total social skill score of the control group students, and accordingly, it was determined that the recreational activities had a positive effect on the development of social skills and the applied program was effective. In the sub-dimensions of“Controlling Anger Behaviors and Adapting to Changes”,“Interpersonal Skills”,“Skills for Coping with Peer Pressure”,“Skills for Coping with Self-Control”, the mean scores of the children who were given a recreational activity program and the children who were not given a recreational activity program were statistically significant. while no difference is observed. A statistically significant difference was found in the subtests of“Verbal Explanation Skills”,“Purpose Setting Skills”,“Listening Skills”,“Completion of Tasks”,“Skills to Accept Results”. When the groups in the study were compared, it was found that social skills tended to increase in general, but the increase in social skills was higher in the group in which the program was applied.