Tekstil sektöründe atık yönetimi, atık yönetimi eğitimi ve maliyetlendirme
Waste management, waste management industry in textile sector and costing
  1. Tez No: 642703
  2. Yazar: ZEYNEP ESMA SOYGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÇİNKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstilde Atık Yönetimi, Sürdürülebilir Tekstil, Sıfır Atık Yönetimi, Waste Management in Textile, Sustainability in Textile, Zero Waste Management in Textile
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Sanayileşmeyle başlayan hızlı tüketim sonucu kaynaklar hızlıca tükenmeye başlayıp, doğa kirlenmeye başlamıştır. 90'lı yılların başından itibaren bilim insanları, doğayı seven gönüllü kuruluşlar ve bazı duyarlı sanayicilerden oluşan bir grup insan doğaya dikkat çekmeye başlamış ve üretim esnasında oluşan atıkların ne kadarının elimine edilebileceğini ve bunun uygulanabilirliğini araştırmaya başlamışlardır. Tamamen azaltılamasa da özellikle pet şişeler, cam şişeler, kullanılan kağıtlar ve karton bardaklar bunların ayrı ayrı toplanıp, geri dönüşüm merkezlerine gönderilerek tekrardan kullanılmasını sağlamak, böylece daha az ağaç kesilmesine, doğaya daha az atık bırakılmasına ve ham maddelerin korunmasına yardımcı olmuştur. Bununla beraber Avrupa'da önce tekstil atıklarının doğaya çok fazla karbondioksit gazı saldığına dikkat çekilmiş, sonrasında bunun azaltılması için üretim proseslerinde ne gibi iyileştirmeler yapılacağı yetkin kişilerce araştırılmıştır. Tüm dünyanın ortak birleştiği payda ise sıfır atık olmuştu. Sıfır atık yönetimi ile sadece şişelerin ve kağıtların geri kazanılması değil, üretim esnasında oluşan fire kumaşların, üstübülerin, kağıt koniklerin, zarar görmüş plastik koniklerin vb. geri dönüşümü hedeflenmiştir. Bu sayede daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya için çalışmalar başlamıştır. Bu çalışmada ise tekstildeki atıkların tanımı yapılıp, dokuma bölümünde oluşan atıkların miktarının, nasıl azaltılacağı ve bunun maliyete etkisi üzerinde analizler yapılmış olup, bununla beraber çalışanlara düzenlenen anketler neticesinde tekstil işçilerinin ve ustaların atıklara bakış açıları ve verilen eğitim neticesinde bu durumun değişimi ve bunun işletmeye etkisi de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
After Industry Evolution, sources have been consumed fastly and nature have been started polluting. Beginning of 2000 years, a group of people who scientists, love of natures and some sensitive industriers, began to draw attention to nature and how amount of wastes which are happened during production is eliminated and they have also searched this being applied or not. Wastes aren't reduced completely but especially plastic bottles, glass bottles, paper and carton bottles are collected seperately, all of them are sent waste seperation centers and this is reduced cutting trees, cleaning of nature and saving of raw materials. All of them are benefits for saving of World. However, during manufacturing of textile products released high amount of carbon dioxide gas as Europe signed and qualified people searched how to reduce this gas amount with improving of textile manufacturing prosesses. Finally, people agreed at one point which was Zero Waste Management. Zero Waste Management is just not interesting about bottles and papers, also it is related to wastage fabrics during production, threadwaste, paper conics, damaged plastic conics etc. It is aimed to recycle of them. With this, world will be more livable and sustainable. With this study, definition of wastes in textile sector is made, amount of wastes in weaving mill and reducing of that wastes, effects of reducing of wastes for costing analysis; plus waste questions are questioned both workers and workman, after answers educations are made and after these educations questions are questioned one more time and answers are compared and effect of this for mill is observed.