Özengen (amatör) müzik eğitimi alan öğrencilerin müzikal motivasyon düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The examination of musical motivation levels of students who receive amateur music education in terms of various variables
  1. Tez No: 642852
  2. Yazar: HÜSEYİN BİLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT KUBİLAY CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzikal motivasyon, özengen müzik eğitimi, müzik eğitimi, Musical motivation, amateur music education, music education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Son yıllarda özengen müzik eğitimi kurumlarından müzik dersi alan öğrencilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada İstanbul'un farklı semtlerinde özengen müzik eğitimi alan öğrencilerin müzikal motivasyon düzeylerini incelemek amaçlanmaktadır. Özengen kurumlarda verilen müzik derslerinin öğrenci üzerindeki etkilerinin incelenmesi ve araştırılması önem arz etmektedir. Bu araştırma içerisinde, İstanbul'da özengen müzik eğitimi alan öğrencilerin müzikal motivasyonları çeşitli değişkenler doğrultunda incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak iki bölümden oluşan müzikal motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Birinci bölüm öğrencinin kişisel bilgileri hakkında bilgilere ulaşmamızı sağlarken (cinsiyet yaş vb.), ikinci bölüm ise müzikal motivasyonlarını ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışma grubunun yaş aralığı 7 yaş ve altı ile 15 yaş ve üstü olarak belirlenmiştir. Müzikal motivasyon ölçeği Google Drive üzerinden internet yolu ile Kadıköy, Maltepe, Kartal, Ataşehir, Tuzla, Gaziosmanpaşa, Şişli, Fatih ve Küçükçekmece ilçelerinde yaşayan 134 öğrenciye ulaştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda amatör müzik eğitimi alan öğrencilerin müzikal motivasyon düzeylerine bakıldığında, genel düzeyde“Oldukça Önemli”, çaba sarf etme, yetenek ve müzik algısı ve duyguları/hisleri alt boyutlarında“Oldukça Önemli”, sınıf ortamı ve çevresel faktörleri ve müzikle ilgili geçmişin olması alt boyutlarında ise“Önemli”düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin müzikal motivasyon düzeylerinin demografik özelliklerine göre ilişkisine bakıldığında, cinsiyet, yaş, haftalık çalgı saati, solfej dersi alıp almadığı, konserde yer alıp almaması, uluslararası sınavlara katılıp katılmadığı, ailede müzik ile ilgilenen bireyler olup olmadığı, 2. bir çalgı çalıp çalmadığı, konsere gitme sıklığı, dinlediği müzik türü, müzik ile ilgili dergi gazete vb. yayınları takip edip etmediği değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the recent years, the number of students taking music lessons from amateur music education institutions has been gradually increasing. In this study, it is aimed to examine the musical motivation levels of students who have been educated in different districts of Istanbul. This study attaches importance to examine and analyze the effects of music lessons, conducted in amateur institutions, on students. In this research, the musical motivation of students receiving amateur music education in Istanbul is examined in accordance with various variables. The musical motivation scale consisting of two parts is utilized as a data collection tool. While the first part enables us to access information about the student's personal information (such as gender, age, etc.), the second part aims to evaluate their musical motivations. The age range of the study group is determined as seven years and below, and fifteen years and above. The musical motivation scale is delivered to one hundred thirty-four students living in Kadıköy, Maltepe, Kartal, Ataşehir, Tuzla, Gaziosmanpaşa, Şişli, Fatih, and Küçükçekmece districts through Google Drive on the Internet. Considering the musical motivation levels of the students receiving amateur music education; the results of this research show that in general level it is“Very Important”, in the sub-dimensions of making effort, talent and perception of music and their feelings / emotions it is“Very Important”, in the sub-dimensions of classroom environment, environmental factors, and the musical background it is“Important”. When taking the relationship of the musical motivation levels of the students and the demographic characteristics into consideration, it is determined that significant differences exist between the variables in terms of gender, age, the performance of weekly instrument hours, the frequency of the solfege lessons, the participation in the concert, the attendance to the international exams, the musical background in the family, the performance of the second instrument, the attendance to the concerts, the musical preference, chasing music related publications such as magazines, newspapers.