Uluslararası sertifikalı müzik eğitimi programlarının özengen müzik eğitimindeki yeri ve piyano alanındaki kazanımlar açısından değerlendirilmesi
The position of the internationally certified music education program in the field of amateur music education and it's assessment in terms of the it's benefits in the piano
- Tez No: 645358
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN UÇAL CANAKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Özengen (amatör) müzik eğitimi, piyano eğitimi, uluslararası sertifikalı müzik eğitimi programı, Amateur music education, piano education, international music education certification program
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde uluslararası sertifikalı müzik eğitimi programları, sınav merkezi olarak yetkilendirilmiş özel kurumlarda ya da özengen müzik eğitimi veren müzik eğitimcileri tarafından uygulanmaktadır. Bu programlara dâhil olan bireylere yapılan sınavlar sonucu başarılı olmaları durumunda verilen belgelerin uluslararası geçerliliğe sahip olması, uluslararası sertifika programlarına olan talebin gün geçtikçe artmasına neden olmaktadır. Uluslararası sertifikalı müzik eğitimi programlarının özengen müzik eğitimine yönelik piyano derslerine ilişkin var olan durumun betimlendiği bu araştırma, ülkemizde uygulanan sertifikalı müzik eğitimi programları arasında yer alan London Collage of Music (LCM) piyano alanı kitaplarının müzikal, teknik ve teorik kazanımlar bakımından değerlendirilmesi ve bu programların özengen müzik eğitimi veren piyano eğitimcilerinin görüşleri doğrultusunda incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma veri toplama yöntemlerinden görüşme ve doküman incelemesi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma gurubunu İzmir ili içerisinde LCM uluslararası sertifika programına öğrencilerini dâhil ederek LCM uluslararası sertifikalı müzik eğitimi programı piyano alanına ait Ön Hazırlık (Pre-Preparatory), Aşama 1-2 (Step 1-2), Seviye 1-8 (Grade 1-8) kitaplarını kullanan 20 piyano eğitimcisi oluşturmaktadır. Doküman incelemesi bağlamında LCM uluslararası sertifikalı müzik eğitimi programı piyano alanına ait Ön Hazırlık (Pre-Preparatory), Aşama 1-2 (Step 1-2), Seviye 1-8 (Grade 1-8) kitaplarının müzikal, teknik ve teorik kazanımlarını ortaya koymak amacıyla“LCM Piyano Kitapları Kazanım İnceleme Kontrol Listesi”ne göre incelemesi yapılmıştır. Piyano eğitimcileriyle yapılan görüşmeler sonucu elde edilen verilere içerik analizi yapılmıştır. Buradan elde edilen bulgulara göre; görüşmeye katılan eğitimcilerin LCM uluslararası sertifika programı ve sertifikaların geçerlilikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı görülmektedir. LCM sertifikalarının uluslararası geçerliliği olması nedeniyle bu programın tercih edildiği fakat sınav ücretlerinin yüksek olması nedeniyle başarılı olabilecek her öğrencinin bu programlara yönlendirilemediği de ifade edilmektedir. Ancak, LCM piyano kitaplarının yalnızca sertifika programlarına dâhil olan öğrenciler için değil, programlara dâhil olmayan öğrencilerin piyano eğitimi için de kullanıldığı ifade edilmektedir. Ayrıca LCM piyano kitaplarının içerisinde yer alan açıklamaların Türkçe olmaması nedeniyle kitapların anlaşılması açısından sıkıntı yaşandığı, programların özengen müzik eğitimi alan bireylerde sınav kaygısına neden olarak çalgıdan uzaklaştırdığı da ifade edilmektedir. Araştırma, London Collage of Music uluslararası sertifikalı müzik eğitimi programlarına ait piyano kitaplarına yönelik yapılan içerik analizi bağlamında bir kılavuz niteliği taşıması ve özengen müzik eğitimi veren piyano eğitimcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda bu programın piyano eğitimi açısından ele alınması yönüyle bir ilk olması bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, internationally certified music education programs are applied by private institutions authorized as examination centers or by music educators who provide music education for amateurs. Demand for international certification programs is increasing day by day since the international validity of the documents provided in case of success of the examinations given to the individuals included in these programs. This research, which describes the current situation of internationally certified music education programs for piano lessons in the amateur music education, is done to examine London Collage of Music (LCM), one of the certified music education programs in our country, has been conducted in order to evaluate the piano books in terms of musical, technical and theoretical gains and to examine these programs in accordance with the opinions of piano educators who are proficient in music education. Interviews and document analysis from qualitative research data collection methods were used in this research. The study group consists of 20 piano educators using the Pre-Preparatory, Step 1-2, Grade 1-8 books in the piano field of the LCM internationally certified music education program, including the students of the LCM international certificate program within the province of Izmir. In the context of document review, in order to reveal the musical, technical and theoretical gains of the Pre-Preparatory, Step 1-2, Grade 1-8 books in the piano area of the LCM international certified music education program have been examined according to“LCM Piano Books Acquisition Review Checklist”. Content analysis was performed on data obtained as a result of interviews with piano educators. According to the findings obtained here; it is observed that the educators who participated in the interview did not have sufficient information about the validity of the LCM international certificate program and certificates. It is also stated that this program is preferred due to the international validity of LCM certificates, but not every student who can be successful cannot be directed to these programs because of the high examination fees. However, it is stated that LCM piano books are used not only for the students who are included in the certificate programs but also they are used for the students who are not included in the programs. In addition, it is stated that because the explanations in the LCM piano books are not in Turkish, there is a difficulty in understanding the books, and the programs are taken away from the instrument as a reason for exam anxiety in the amateurs who are proficient in music education. The research is important because it is a first in terms of piano education as it was conducted as a guide in the context of content analysis for the piano books of the London Collage of Music international certified music education programs and in the light of the findings obtained from the interviews with piano educators who gave the music education to amateurs.