Institutional environment and entrepreneurial cognitive antecedents in shaping new venture start-up intention: An investigation of higher education students of Ethiopia
Kurumsal çevre ve girişimci bilişsel öncüler yeni girişimin başlangıç niyeti şekillendirilmesi: Etiyopya'daki yüksek öğrenim öğrencileri incelenmesi
- Tez No: 642968
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY SAKARYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etiyopya, Girişimcilik Niyeti, Kurumsal Teori, Planlı Davranış Teorisi, Entrepreneurial Intention, Ethiopia, Institutional Theory, Theory of Planned Behavıor
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde kurumsal güçlerin girişimcilik faaliyeti üzerindeki etkisi konusunda yeterince araştırma yapılmamıştır. Ayrıca, araştırmacılar tarafından kurumların girişimcilik üzerindeki dolaylı etkilerini araştırmak için çağrıda bulunulmaktadır. Bu nedenle, Kurumsal Teori ve Planlı Davranış Teorisi'ni kullanarak, bu tezin amacı kurumsal çevrenin (düzenleyici, bilişsel ve normatif kurum) algısı, ve girişimci bilişsel faktörlerin (Kişisel tutum ve Algılanan davranışsal kontrol), Etiyopya'daki lisans öğrencilerinin girişimcilik niyeti üzerindeki etkisini analiz etmektir. Böylece, bu çalışma, literatüre yeni görüşler ekler ve gelecekte yapılacak olan çalışmalar için bazı araştırma önerilerinde bulunur. Çalışmada, hem nitel hem de nicel veri toplama ve analiz tekniklerinin aynı anda uygulandığı çeşitlendirilmiş bir karma yöntem tasarımı kullanılmıştır. Nicel veriler üç üniversiteden 431 öğrenciden anket tekniği kullanılarak toplanmış ve yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiştir; Nitel veriler ise 15 öğrenciden yüz yüze mülakat ile toplanmıştır ve tematik analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Ayrıca, Etiyopya'daki üniversite öğrencilerinin girişimcilik niyetini etkileyen kurumsal faktörlerin önemli yönlerini ortaya çıkarmak için ikincil veriler de kullanılmıştır. Araştırmanın bulgulara göre hem düzenleyici hem de bilişsel kurumların öğrencinin girişimcilik niyeti üzerinde önemlibir etkiye sahip olmadığı ortaya koyulmuştur. Bu nedenle, politika yapıcılar veya diğer ilgili kurumlar, genç nesillerin girişimcilik niyetini artırmak için destekleyici, düzenleyici ve bilişsel kurumsal güçlerin oluşturulmasına vurgu yapmalıdır. Çalışmadan beklediği gibi, bulgur, girişimcilik niyeti için normatif kurumsal düzenlemelerin diğer kurumsal çevre özelliklerinden çok daha önemli olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, gelişmekte olan bir ekonomide kurumsal çevre kavramsallaştırması, yerel geleneklerin girişimciliği teşvik etme rolünü asla hafife almamaktadır.
Özet (Çeviri)
There is a lack of research on the effect of institutional forces on entrepreneurship activity in developing countries. Moreover, there is a call by scholars to investigate the indirect effect of institutions on entrepreneurship. Therefore, drawing on Institutional Theory and Theory of Planned Behavior, the purpose of this thesis is to analyze the impact of the institutional environment(regulatory, cognitive, and normative institution) perceptions, and entrepreneurial cognitive factors (Personal attitude & Perceived behavioral control) on entrepreneurial intention (EI) of undergraduate students of Ethiopia. By doing so, this study adds new insights into literature and proposed a new research direction for future study. The study employed a concurrent triangulation mixed-method design, where both qualitative and quantitative data collection and analysis techniques applied simultaneously. Quantitative data was collected using a survey technique from 431 students of three universities and analyzed by structural equation modeling, whereas qualitative data were collected using a face-to-face interview with 15 students and analyzed using thematic analysis technique. Additionally, secondary data were also utilized to reveal important aspects of what institutional factors influence the entrepreneurial intention of university students in Ethiopia. The study results revealed that both regulatory and cognitive institutions have an insignificant effect on student's EI. Hence, the finding suggests that to increase venture creation intention of young generations, policymakers or any other concerned agencies should emphasis on building supportive regulatory and cognitive institutional forces. As the study expected, the result indicates normative institutional arrangements support for EI much more matter than other institutional environment features. Hence, the institutional environment conceptualization in a developing economy never underestimates the role of local traditions in stimulating entrepreneurship.