İkinci yeni şiiri ve varoluşçuluk
The second new poetry and existentialism
- Tez No: 643019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HADİ BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İkinci Yeni, Varoluşçuluk, The Second New, Existantialism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
İkinci Yeni hareketi belki de Türk şiiri üzerinde en çok tartışılan dönem olmuştur. Çalışmamız temelde Türk şiir hareketinde kırılma yaratmış İkinci Yeni şiirinin felsefi kaynaklarından en önemlisi olan Varoluşçuluk akımıyla kesişmesini baz almıştır. Tezimiz iki ana başlık etrafında toplanmıştır. Birinci bölümde Varoluşçuluğun ve İkinci Yeni şiirinin oluşum şartları ve özellikleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise İkinci Yeni şiiriyle kesişen varoluşçu temalar ve şiirler üzerinden gidilerek etkilenmeler gösterilmiştir. Sonuç bölümünde ise tespit edilen unsurlar üzerinden çıkarıma gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
Perhaps the movement of the second new poetry has been the most controversi period of Turkısh poetry. Our study is mainly based on the intersection of the Second New poetry that created a deep change on Turkish poetry movement, which is the most important of the philosophical sources of the Turkish poetry movement, with the movement of existentialism. Our thesis is composed of two main topics. In the first part it is focused on the formation conditions and features of the existentialism and the new second poetr .In the second part,the existentialist themes that cross the Second New poetry and the influences are shown by going through the poems. In the conclusion part, inference is made from the identified facts.