Dönüşümcü liderlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin belirlenmesi: Kamu çalışanları üzerine bir araştırma
Determining the relationship between transformational leadership and organizational commitment: A research on public employees
- Tez No: 643043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, örgütsel bağlılık, kamu çalışanları, Organizational commitment, transformational leadership, public employees
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada kamu çalışanlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin ve buna bağlı olarak ortaya çıkan alt boyutlarının dönüşümcü liderlik çerçevesinde incelenmesi temel amaç olarak belirlenmiştir. Araştırmada, dönüşümcü liderlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki incelenmiştir. Literatür taraması yapıldıktan sonra araştırmanın örneklemini oluşturan Adana, Osmaniye ve Hatay illerindeki kolayda örneklem metodu ile belirlenen 294 kamu çalışanına anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmanın veri tabanını oluşturmak amacıyla katılımcıların demografik bilgilerinin yer aldığı“Kişisel Bilgi Formu”,“Dönüşümcü Liderlik Ölçeği”ve“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için istatistik programı kullanılmıştır. Dönüşümcü Liderlik Ölçeği ile Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve alt boyutları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Dönüşümcü liderlik ölçeğinin örgütsel bağlılığa etkisi olup olmadığının ölçülmesi amacıyla regresyon analizi yapılmıştır. Ayrıca katılımcıların cinsiyet, yaş, öğrenim durumu ve çalışma süresine göre liderlik algıları ve örgütsel bağlılıkları arasındaki farklılıkların analiz edilmesi amacıyla bağımsız gruplar testlerinden olan t-testi ve one way (ANOVA) uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılık üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the main purpose was to examine the organizational commitment levels of public employees and the sub-dimensions that emerged accordingly within the framework of transformational leadership. In the research, the relationship between transformational leadership and organizational relation was examined.. After the literature review, a questionnaire was applied to 294 public employees determined by the convenience sampling method in the provinces of Adana, Osmaniye and Hatay. In order to create the database of the research,“Personal Information Form”,“Transformational Leadership Scale”and“Organizational Commitment Scale”, which includes the demographic information of the participants, were applied. Istatistic program was used to analyze the data obtained in the research. Pearson correlation analysis was applied to examine the relationship between Transformational Leadership Scale and Organizational Commitment Scale and its sub-dimensions.Regression analysis was conducted to measure whether the transformational leadership scale has an effect on organizational commitment. In addition, t-test and one-way (ANOVA) were applied to analyze the differences between the leadership perceptions and organizational commitments of the participants according to gender, age, educational status and working time. As a result of the analysis, it was concluded that transformational leadership has a significant positive effect on organizational commitment.