The effect of mediation and nepotism on the performance of employees in the government departments in Shaikhan-Iraq
Arabuluculuk ve nepotizmin Sheikhan- Irak devlet dairelerinde çalışanların performansları üzerine etkisi
  1. Tez No: 643060
  2. Yazar: ISMAT HAMDI MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mediation, Nepotism, performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araĢtırma, arabuluculuk ve adam kayırmanın ġekhan'daki devlet dairelerindeki çalıĢanların performansı üzerindeki etkisini ve bu olgunun var olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaca ulaĢmak için araĢtırmacı Ģekhanda bir dizi farklı devlet dairesi seçti, anket formları rastgele farklı kademelerde çalıĢanlara dağıtılmıĢ ve spss programı kullanılmıĢtır. ÇalıĢma, bir yandan arabuluculuk ile performans, diğer yandan adam kayırmacılık ve performans arasında bir iliĢki olduğunu, arabuluculuk ve performans arasındaki iliĢkinin kayırmacılık ve performans arasındaki iliĢkiden daha güçlü olduğunu göstermiĢtir. ÇalıĢma ayrıca arabuluculuğun devlet dairelerindeki çalıĢanların performansı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gösterdi. Dahil birçok nedenden dolayı,yasaları, vatandaĢların arabuluculuk anlayıĢı, topluluk kültürü vb.ÇalıĢma, bir çalıĢanın devlet dairelerinde gerçekleĢtirdiği her arabuluculuğun çalıĢanın performansını (0.239) değerinde düĢürdüğünü göstermiĢtir. Ancak araĢtırma topluluğunun görüĢlerine ve araĢtırmacının bulgularına göreDevlet dairelerinde, devlet dairelerinde çalıĢanların performansı üzerinde iltimasın hiçbir etkisi olmadığı görülmektedir. AraĢtırma topluluğunun görüĢleri ile ilgili nedenlerden dolayı (çalıĢanların kendileri) AraĢtırmanın sonuçları arabuluculuk ve iltimas konusunda cinsiyet arasında hiçbir fark göstermedi.Ancak wasta'da yaĢ grupları, eğitim düzeyi, deneyim ve tutumlar arasında bir farklılık ortaya çıktı.Bu farklılıklar kayırmacılıkta mevcut değildir. Anahtar Kelimeler : Arabuluculuk, Adam kayırmacılık, performans.
Özet (Çeviri)
This research aims to identify the effect of mediation and nepotism on the performance of employees in government departments in Sheikhan, and whether this phenomenon exists or not. To achieve this purpose, the researcher has chosen a number of different government departments in sheikhan , the survey forms have been randomly distributed to different levels of employees, and the spss program has been used. The study showed that there is a relationship between mediation and performance on the one hand, nepotism and performance on the other hand, and that the relationship between mediation and performance is stronger than the relationship between nepotism and performance. The study also showed that mediation has a significant impact on the performance of employees in government departments for many reasons including state laws, citizens' understanding of mediation, community culture, etc. The study appeared that every mediation performed by the employee in government departments reduces the employee's performance by a value of (0.239). But according to the opinions of the research community and the results reached by the researcher, it appeared that there is no effect of nepotism on the performance of employees in government departments for reasons that are due to the opinions of the research community (the employees themselves). The results of the study showed that there is no difference between gender in mediation and nepotism, but the difference appeared between age groups and the level of education, experience, and positions in mediation and these differences are not found in nepotism.