Avrupa Birliği müzakere sürecinde Türkiye'nin doğrudan yabancı sermaye performansı
Turkey's foreign direct investment performance in the European Union negotiation process
- Tez No: 643087
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Foreign direct investment, European Union, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Özet: Avrupa Birliği Müzakere Sürecinde Türkiye'nin Doğrudan Yabancı Sermaye Performansı Doğrudan Yabancı Sermaye (DYS) yatırımları özellikle Gelişmekte Olan Ülke ekonomileri için önemli bir dış finansman kaynağıdır. Bu yatırımlar ekonomilerin sermaye oluşum sürecinde önemli katkılarda bulunan güvenilir ve kalıcı olan bir kaynaktır. Doğrudan Yabancı Sermaye yatırımlarının ilk örneklerine 19. yüzyılda rastlanmaktadır. Bu yatırımlarım gelişimi 1980'lerden sonra gelişen küreselleşmeyle birlikte daha da artmıştır. Günümüzdeki dünya ekonomileri için önemi hala devam etmektedir ve bu tarz yatırımları ülkelerine çekebilmek için yarış halindedirler. Türkiye Cumhuriyeti, kurulurken ekonomi politikaları içinde yabancı sermayeyi gündemine almıştır. Ancak kuruluş döneminde ortaya konan devlet politikaları, Doğrudan Yabancı Sermaye yatırımları açısından çekici olmamıştır. 1950'lerden sonra daha liberal politikalar uygulayan Türkiye Cumhuriyeti, dünya ülkeleriyle siyasi ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmeye başlamıştır. Özellikle batıda hayat bulmuş uluslararası organizasyonların içinde olmuştur. Bu organizasyonlardan biri olan Avrupa Birliği (AB) de Türkiye'nin üyelik müzakerelerini yürüttüğü önemli bir kuruluştur. Bu tezde, Türkiye'nin AB'ye katılım müzakereleri sürecinde DYS yatırımları performansı araştırılmıştır. Türkiye'nin DYS yatırımlarındaki gelişimi farklı uluslararası kuruluşlara ait çeşitli küresel ekonomik endeksler üzerinden analiz edilmiştir. Bu araştırmada AB ile yürütülen müzakere sürecinin Türkiye'nin DYS yatırımları üzerindeki etkisinin çok belirleyici olmamakla birlikte, olumlu etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kavramlar: Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, Avrupa Birliği, Türkiye
Özet (Çeviri)
Abstract: Turkey's Foreign Direct Investment Performance in the European Union Negotiation Process Foreign Direct Investment (FDI) is an important source of foreign financing especially, for the economies of developing countries. These investments are these reliable and permanent resources that contribute of the capital formation process of these economies. The first examples of FDI are encountered in the 19th century. The development of these investments increased with the globalization that developed after the 1980s. It is still important for today's world economies and they are in a race to attract such investments to their countries. The Republic of Turkey has received foreign capital in establishing economic policy agenda. Turkey has paid a significant attention to attracting FDI since the foundation of Turkish repuplic However, the 1929 economic crisis and the second world war affected these investments a adversally. At the same time the government policies that put during the establishment period were not attractive in terms of FDI, the liberal policies that implemented after 1950 has begun to strengthen political. Turkey has tried to go in the İnternational organizations which emerged in the western World. İndeed, the European Union (EU) is one of the significant economic organizations with which Turkey has conduated its accession talks. İn this thesis, we investigate the performance of turkey's FDI during the accession talks with the EU. The developent of Turkish FDI is analysed through various global economic indexes which belong to the different international organizations. İt can be concluded from this research that althought the role of the accession process with the EU on Turkish FDI is not vitally determinig factor, it can be accepted as an encouraging element.