Sevofluran uygulanan ratlarda seryum oksitin karaciğer üzerine etkisi
The effect of cerium oxide on the liver in sevoflurane applied rats
  1. Tez No: 643147
  2. Yazar: FAZİLET TAŞDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer Dokusu, Seryum Oksit, Sevofluran, Liver Tissue, Cerium Oxide, Sevoflurane
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada sevofluran uygulanan ratlarda seryum oksitin karaciğer dokusu üzerine etkisini değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra 24 adet rat rastgele 6'şarlı 4 gruba ayrıldı. Grup K: Kontrol Grubu, Grup S: Sevofluran Grubu, Grup CeO2: Seryum Oksit Grubu, Grup S+CeO2: Sevofluran+Seryum Oksit Grubu. Sevofluran grubuna, sevofluran %2 konsantrasyonda ve 4L/dk dan %100 oksijen ile 2 saat süre ile uygulandı. CeO2 grubuna, işlemden 2,5 saat önce 0,5 mg / kg dozda seryum oksit kuyruk veninden uygulandı. Sevofluran+CeO2 grubuna, 0,5 mg/kg dozda CeO2 kuyruk veninden uygulanmasından 30 dk sonra sevofluran %2 konsantrasyonda 4L/dk %100 oksijen ile 2 saat boyunca uygulandı. Sonrasında tüm ratlara ketamin ve ksilazin intramüsküler yapılarak aortalarından kan alınıp KC dokuları çıkarıldı. Alınan kanlarda Hgb, Hct, ALT, AST, LDH çalışıldı. KC dokuları ışık mikroskopisi ile histopatolojik açıdan incelendi. Bulgular: Tüm gruplarda kontrol grubuna göre hidropik dejenerasyon, lenfosit ve nötrofil infiltrasyonu daha fazla görüldü. Hidropik dejenerasyon, CeO2 grubunda sevofluran grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu. Nötrofil infiltrasyonu, CeO2 grubunda sevofluran grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu. Nekroz ve pleomorfizm gruplar arasında benzer bulundu. AST düzeyi sevofluran grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek olarak bulundu. Ayrıca, CeO2 ve sevofluran+CeO2 gruplarında sevofluran grubuna grubuna göre düşük bulunmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. LDH düzeyi sevofluran grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek olarak bulundu. Ayrıca, sevofluran+CeO2 grubunda sevofluran grubuna göre anlamlı düşük olarak bulundu. ALT, Hgb ve Hct gruplar arasında benzer bulundu. Sonuç: Sevofluran grubunda KC'de histopatolojik ve biyokimyasal değişiklikler tespit edildi. Sevofluran ile oluşan histopatolojik KC hasarında CeO2 uygulaması hepatik yapıyı korumada faydalı olabilir. Deney gruplarının yaş, cinsiyet ve sevoflurana tekrarlayan maruziyet ile oksidatif hasarın biyokimyasal parametrelerinin bakılması açısından farklılandırılmasıyla yapılacak yeni CeO2 çalışmalarında daha anlamlı ve olumlu sonuçlar çıkacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we evaluated the effect of cerium oxide on liver tissue in rats treated with sevoflurane. Materials and Methods: After the ethics committee approval, 24 rats were randomly divided into 4 groups of 6. Group K: Control Group, Group S: Sevoflurane Group, Group CeO2: Cerium Oxide Group, Group S+CeO2: Sevoflurane+Cerium Oxide Group. Sevoflurane was applied to the sevoflurane group with 2% concentration of sevoflurane and 100% oxygen at 4L/min for 2 hours. Cerium oxide was administered through the tail vein at a dose of 0.5 mg/kg 2.5 hours before the procedure. Sevoflurane+ CeO2 group was administered sevoflurane for 2 hours at a concentration of 2% with 4L/min 100% oxygen, 30 minutes after cerium oxide at 0.5 mg/kg dose was administered through the tail vein. Afterwards, ketamine and xylazine were administered intramuscularly to all rats, and blood was taken from their aortas and their liver tissues were removed. Hgb, Hct, ALT, AST, LDH were studied in the blood samples. Liver tissues were examined histopathologically by light microscopy. Results: Hydropic degeneration, lymphocyte and neutrophil infiltration were more common in all groups than in the control group. Hydropic degeneration was found to be significantly lower in the CeO2 group compared to the sevoflurane group. Neutrophil infiltration was significantly lower in the CeO2 group compared to the sevoflurane group. Necrosis and pleomorphism were similar between groups. AST level was found to be significantly higher in sevoflurane group compared to control group. In addition, although the CeO2 and sevoflurane+CeO2 groups were lower than the sevoflurane group, it was not statistically significant. LDH level was found significantly higher in sevoflurane group compared to control group. Also it was found to be significantly lower in the sevoflurane+CeO2 group compared to the sevoflurane group. ALT, Hgb and Hct were similar between groups. Conclusion: Histopathological and biochemical changes were detected in liver in the sevoflurane group. In histopathological liver damage caused by sevoflurane, CeO2 administration may be useful in preserving the hepatic structure. We think that more meaningful and positive results will be obtained in new CeO2 studies that will be done by differentiating the experimental groups in terms of age, gender, and examining biochemical parameters of oxidative damage with repeated exposure to sevoflurane.