Tip 1 timpanoplastide konsantre büyüme faktörü(KBF)'nün etkileri
Effects of concentrated growth factor (CGF) in type 1 tympanoplasty
  1. Tez No: 643182
  2. Yazar: YÜCEL ALPEREN AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 Timpanoplasti, Konsantre Büyüme Faktörü, Greft Başarısı, Kıkırdak, Type 1 Tympanoplasty, Concentrated Growth Factor, Graft Success, Cartilage
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş ve Amaç: Tip 1 timpanoplasti operasyonunda Konsantre Büyüme Faktörü (KBF) kullanılacak çalışmamızı; Kronik Otitis Media (KOM) Lille tip 1 ve 2, tubotimpanik tip hastalar oluşturmaktadır. KBF'nin majör avantajları; yara iyileşmesi, hemostaz ve greft stabilizasyonuna olan katkılarıdır. Asıl amacı timpanik membranı intakt olarak onarmak olan miringoplasti operasyonunda son yıllarda; destek ve hacim avantajlarından ötürü kıkırdak malzeme, fasya malzemenin önüne geçmiştir. Amacımız, kıkırdak tip 1 timpanoplastide KBF kullanımının cerrahi başarıya ve komplikasyonlara etkilerini incelemek ve karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: KOM teşhisiyle operasyon endikasyonu konulan 71 hastanın, 71 kulağı çalışmaya dahil edilerek prospektif olarak incelendi. Çalışma grubuna dahil olan 35 kulağa kıkırdak+perikondrium ada kompozit greft tip 1 timpanoplasti operasyonuna ek olarak KBF uygulandı. Kontrol grubunda yer alan 36 hastaya sadece kıkırdak+perikondrium ada kompozit greft tip 1 timpanoplasti yapıldı. Kulak akıntısı, kolesteatom varlığı, kemikçik zincirde bozulma veya hareket kısıtlılığı olan kulaklar, adheziv otitler, ağır sistemik, hematolojik hastalığı olanlar ve antiagregan kullananlar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların operasyon öncesi ve sonrası 2. ay muayene bulguları ile odyometrik incelemeleri her iki grupta; işitme seviyeleri, enfeksiyon ve greft tutma oranları açılarından değerlendirildi. Bulgular: 2. ay greft iyileşme oranı; çalışma grubunda %94,3, kontrol grubunda %86,1 olarak görüldü. İstatistiksel olarak iki grup arasında anlamlı fark görülmedi. Hem çalışma hem de kontrol grubunun preoperatif ve postoperatif 2.ay odyometrileri karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı derecede işitme kazancı sağlanmıştır; çalışma grubunun operasyon sonrası işitme kazancı kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla tespit edilmiştir. Sonuçlar: Çalışmamızdaki bulgular ışığında; tip 1 timpanoplastide KBF uygulamasının güvenilir bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Greft başarısını arttıran etkilerini kanıtlayabilmek için daha yüksek hasta sayılı örneklemlerde çalışılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Concentrated Growth Factor (CGF) will be used in type 1 tympanoplasty operation. Major advantages of CGF; Its effects on wound healing, hemostasis and graft stabilization. In recent years, in myringoplasty operation whose main purpose is to repair the tympanic membrane intact; the cartilage material has overtaken the fascia material due to its support and volume advantages. Our aim is to examine and compare the effects of CGF use on surgical success and complications in type 1 tympanoplasty using cartilage. Materials and methods: 71 ears of 71 patients with chronic otitis media indications for operation were included in the study and examined prospectively. Cartilage + perichondrium island composite graft type 1 tympanoplasty was performed on 35 ears included in the study group, and CGF was applied in addition to this. Only cartilage + perichondrium island composite graft type 1 tympanoplasty was performed on 36 patients in the control group. Ear discharge, cholesteatoma, ossicular chain disruption or ears with limited range of motion, adhesive otitis, patients with severe, systemic disease and using antiagregan drugs were excluded from the study. Audiometric examinations of the patients were performed with the examination findings before and after the second month. In both groups; hearing levels were evaluated in terms of infection and graft retention rates. Results: 2nd month graft recovery rate; 94.3% in the study group and 86.1% in the control group. There was no statistically significant difference between the two groups. Statistically significant hearing gain was achieved. The postoperative hearing gain of the study group was statistically significantly higher than the control group. Conclusion: As a result of the findings in our study; We can say that CGF application is a reliable method in type 1 tympanoplasty. In order to prove the effects that increase the success of the graft, it is recommended to study with samples with higher patient numbers.