Türk sosyal güvenlik sisteminde işsizlik sigortası uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of unemployment insurance practices in the Turkish social security system
- Tez No: 643194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik, sosyal politika, işsizlik, sigorta, işsizlik sigortası, işsizlik ödeneği, Social Security, social policy, unemployment, insurance, unemployment insurance, unemployment benefit
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Hayatları boyunca insanlar hastalık, sakatlık, işsizlik, yaşlılık ve ölüm gibi birçok tehlikeyle karşı karşıyadır ve bu tehlikeleri ortadan kaldırmak veya etkisini azaltmak, başkalarına muhtaç olmadan yaşamak istemektedirler. Sosyal güvenlik fikri de insanların bu ihtiyaçlarının sonucu ortaya çıkmıştır ve zamanla kurumsal bir yapıya dönüşmüştür. Sosyal güvenliğin yapı taşlarından işsizlik sigortası, işsizlik riskine karşı bireyin güvence altına alınması, gelir kayıplarının telafi edilmesi ve toplum içinde insan onuruna yakışır bir şekilde yaşaması için uygulanan bir sistemdir. İşsizlik sigortası her ülkede farklı şekillerde uygulanmaktadır. Programın tipleri, programdan faydalanacak kişiler, fonun kaynakları, işsizlik ödeneğini hak etme koşulları gibi konularda farklılıklar görülebilmektedir. Çağımızın temel sorunu olan işsizlik, üzerinde önemle durulması gereken hassas bir konudur. Bu nedenle çalışmamızda Türk sosyal güvenlik sisteminin gelişimi, yapısı, sosyal güvenlik sistemi bünyesinde yer alan işsizlik sigortası incelenmiş ve detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmayla ülkemizde işsizlik sigortası uygulaması detaylı bir şekilde incelenerek eksikliklerine dikkat çekmek, gelişim alanlarını tespit etmek ve yapılacak diğer çalışmalara katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout their lives, people face many dangers such as illness, disability, unemployment, old age and death, and they want to eliminate or reduce their impact, and live without needing others. The idea of social security has emerged as a result of these needs of people and has become an institutional structure in time. Unemployment insurance, which is one of the building blocks of social security, is a system applied to secure the individual against unemployment risk, compensate for loss of income and live in dignity in society. Unemployment insurance is applied in different ways in each country. Differences can be seen in subjects such as the types of the program, the people who will benefit from the program, the resources of the fund, and the conditions to qualify for unemployment benefits. Unemployment, which is the main problem of our age, is a sensitive issue that should be emphasized. For this reason, in our study, the development, structure of the Turkish social security system, and unemployment insurance within the social security system were examined and discussed in detail.