The evaluation of students' and teachers' perceptions on the EFL curriculum of vocational high schools: A needs analysis
Öğretmen ve öğrencilerin meslek lisesi müfredatına yönelik algılarının değerlendirilmesi: İhtiyaç analizi
  1. Tez No: 643193
  2. Yazar: FATMA ASLAN UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müfredat, müfredat değerlendirme, ihtiyaç analizi, Curriculum, curriculum evaluation, needs analysis, English for Specific Purposes (ESP), English for Vocational Purposes (EVP), Vocational Education (VE)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Dünyada meydana gelen hızlı gelişmeler, bireylerin hem günlük yaşantı hem de iş hayatı için tam donanımlı olarak yetişmelerini gerekli kılmaktadır. Bundan dolayı, Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu ile Türkiye'deki mesleki eğitimini yeniden yapılandırma yoluna gitmiştir. Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri (MTAL) ülkenin ekonomik gelişiminde önemli bir rol oynadığından bu liselerin müfredatlarını geliştirme ve yeniden yapılandırma bu reformların en başında gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, karma araştırma desenini kullanarak Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 11. sınıf İngilizce müfredatını değerlendirmek ve öğrencilerin dil ihtiyaçlarına vurgu yapmaktır. Veriler, Adıyaman ili merkezinde yer alan MTAL'nin farklı bölümlerde okuyan 11. sınıf öğrencileri ile bu öğrencilerin derslerine giren İngilizce öğretmenlerinden anket ve odak grup görüşmeleri yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir. Anketlerden elde edilen veriler Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı (SPSS) 23.0 kullanılarak analiz edilmiş ve betimsel istatistik yöntemiyle yorumlanmıştır. Odak grup görüşmesinden elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle yorumlanmıştır. Öğrenci algıları anketi, öğretmen algıları anketi ve odak grup görüşmelerinden elde edilen sonuçlara göre meslek liselerinde okuyan 11. sınıf öğrencileri ve bu öğrencilerin İngilizce derslerine giren öğretmenler mevcut 11. sınıf İngilizce müfredatının öğrencilerin dil ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olduğu sonucuna varmıştır. Bununla beraber var olan 11. sınıf İngilizce kitaplarının öğrencilerin İngilizce seviyelerinin üzerinde olduğu ve haftalık iki saat olan İngilizce ders saatlerinin kitaplardaki tüm üniteleri etkili bir şekilde işlemede yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid developments in the world has brought about the necessity to equip the individuals with all required skills for daily life and the labour market. For this reason, The Ministry of National Education has decided to develop and reorganize vocational education in Turkey (Turkey's Educational Vision 2023, 2018). Curricula development and redesign has been one of the central reorganizations in the reform of Vocational and Technical Anatolian High Schools (VTAHS) as they play a crucial role in the country's economic development. The purpose of this study, which has a mixed-method research design to collect data, is to evaluate the current English curriculum of 11th graders studying in VTAHS and to identify the students' English language needs. The data was collected from 11th grade students of VTAHS in the city centre of Adıyaman and English teachers teaching in different vocational areas of the 11th graders in the city centre and eight districts of Adıyaman through the Students' Perceptions Questionnaire (SPQ), the Teachers' Perceptions Questionnaire (TPQ) and Focus group interviews with teachers and students. The data gathered from the questionnaires was analysed using Statistical Package for Social Studies (SPSS) 23.0 and descreptive statistics, and the the data obtained from the focus group interviews was analyzed using descriptive analysis. The results gathered from the TPQ, the SPQ and the data obtained from the focus group interviews show that students studying in 11th grades of VTAHS and teachers teaching in different vocational areas of the 11th grades find the current English curriculum of 11th grade ineffective to meet the language needs of the learners. Furthermore, English books are seen inappropriate for the level of the learners and the teaching hours, which are two in a week, are seen insufficient to cover all the units effectively.