Arapça konuşma becerileri derslerine yönelik yaratıcı drama odaklı bir öğretim programı önerisi
A suggested syllabus based on creative drama for speaking skills courses in Arabic language teaching
- Tez No: 643271
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arapça Öğretimi, Yaratıcı Drama, Konuşma Becerisi, Program Geliştirme, Teaching Arabic, Creative Drama, Speaking Skill, Program Development
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
İnsanlar arasında iletişimi sağlayan en önemli ve en etkili araç dildir. Günümüzde yapılan yabancı dil öğretimi çalışmalarına göz atıldığında, sözlü iletişim becerilerinden konuşma ve dinleme becerilerinde daha etkili öğretim yöntem ve metotlarının ortaya konulması hususunda çalışılma yapıldığı görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, yabancı dil olarak Arapça öğretiminde konuşma becerilerinin kazandırılmasına yönelik yaratıcı drama odaklı bir program sunmaktır. Araştırma, Gazi Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalı Lisans Programında 2019-2020 eğitim-öğretim yılında öğrenim görmekte olan öğrenciler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ilk adımında“Arapça Konuşma Becerileri Değerlendirme Ölçeği”hazırlanmıştır. Ölçek geçerlilik ve güvenirlik açısından değerlendirilerek Gazi Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi Arap Dili Eğitimi bölümlerinde öğrenim görmekte olan 442 Lisans öğrencisine uygulanmıştır. Öğrencilerin konuşma becerilerinde karşılaştıkları problemlerin çözümüne dair yaratıcı drama ve Arap dili alanlarındaki uzmanlardan görüş alınmıştır. Elde edilen veriler ışığında yaratıcı drama odaklı Arapça konuşma becerileri öğretim programı hazırlanmıştır. Tasarlanan öğretim programı ikinci kez uzman görüşüne sunularak elde edilen değerlendirmeler neticesinde programının son hali verilmiştir. Araştırma, çalışmanın girişi, alana dair kuramsal artalanı, kullanılan yöntem, elde edilen bulgular ve yorumları, yaratıcı drama odaklı Arapça konuşma becerileri öğretim programı ve çalışmadan elde edilen sonuçlar olmak üzere altı bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The most important and effective tools of communication between people is language. When the studies of foreign language teaching conducted today are taken into consideration, it is aimed to reveal more effective teaching methods and methods in verbal communication skills in speaking and listening skills. The aim of this research is to present a creative dramafocused syllabus for teaching speaking skills as a foreign language Arabic teaching. The research was carried out with students studying at Gazi University, Adıyaman University and Istanbul Aydın University Arabic Language Education Undergraduate Program in the 2019-2020 academic year. In the first step of the research,“Arabic Speech Skills Evaluation Scale”was prepared. The scale was evaluated in terms of validity and reliability and applied to 442 undergraduate students studying at Gazi University, Adıyaman University and Istanbul Aydın University Arabic Language Education departments. The data obtained from the scale were presented to the expert opinion and opinions were received from the experts in the field of creative drama and Arabic language regarding the solution of the problems faced by the students with a creative drama focused syllabus. In the light of the data obtained, a program of Arabic speaking skills teaching based on creative drama was prepared. The designed model was presented to the expert opinion for the second time and the final version of the model was designed as a result of the evaluations obtained. The research consists of six chapters: the introduction of the study, the theoretical background of the field, the used method, the findings and interpretations obtained, the program of Arabic language teaching based on creative drama and the results obtained from the study.