دور المسرح في تنمية مهارة المحادثة لدى طلاب المستوى المتوسط من متعلمي العربية الناطقين بغيرها وفق الإطار المرجعي الأوربي المشترك للغات
Avrupa ortak başvuru metni kapsamında yabancılara Arapça öğretiminde orta düzeydeki öğrenciler arasında konuşma becerisinin geliştirilmesinde tiyatronun rolü
- Tez No: 780210
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ERGÜL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aktif Öğrenme, Okul Tiyatrosu, Edebî Tiyatro, Eğitici Tiyatro, Konuşma Becerisi, Active Learning. Curriculum Dramatization. School Theatre. Skill Speaking
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, anadili Arapça olmayanlara yönelik Arapça derslerinde“aktif öğrenme”yönteminin konuşma becerisini geliştirmedeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Birinci ve ikinci bölümlerde aktif öğrenme yöntemi detaylı olarak ele alınmıştır. Aktif öğrenmenin kavramı, tarihçesi, özellikleri ve türleri tanıtılarak sınıftaki öğretmenin öğretim yönteminde aktif öğrenmeyi mi yoksa geleneksel öğrenme yöntemlerini mi takip ettiğini gösteren kriterlerden bahsetmeye odaklanmıştır. Aynı zamanda aktif öğrenmenin en önemli türü olan tiyatro yoluyla öğrenme ve işbirlikli öğrenme yöntemi ele alınmıştır. Tiyatro kavramı, tarihçesi, Arap dünyasına girişi ayrıntılı olarak ele alınmış, eğitici ve edebi tiyatro türlerinden bahsedilmiştir. Müfredatların dramatize edilmesi fikri açıklanarak öneminden bahsedilmiş, ardından konuşma becerisi kavramından, dil becerileri arasındaki yerinden ve Avrupa Ortak Dil Referansı Çerçevesine göre bunun için en önemli kriterlerden bahsedilmiştir. Araştırmacı, konuşma becerisinde iyi bir yol kat ettiği varsayılan orta düzeydeki öğrencilerden oluşan çalışma örnekleminde uygulama için Tevfik el-Hakim'in oyunlarını model olarak seçmiştir. Üçüncü bölümde, araştırmacının uygulamalı deneyinin aşamalarından, yaptığı anketin sonuçlarından ve önerilerinden bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is to determine the effect of the active learning method on the development of speaking skill in a foreign language. In the first and second chapters, the focus was on the concept of active learning. The term active learning was defined. Its principles, origin, characteristics and types were also discussed. In this context, the standards of active learning that distinguish it from traditional education were presented in detail. At the same time, collaborative learning and learning through theatre were discussed separately. At this point, the concept of theater and its history in the Arab world was dealt with in detail. The focus was on literary theater and School Theater. An explanation was also given about the importance of dramatizing the education curriculums and ways of applying it in schools. After that, it was moved to talk about the skill of speaking and its position among the four language skills. Here, the most important foundations of teaching Arabic speaking, and the standards of the Common European Framework of Reference for Languages, were discussed. After that, the results of a test to teach conversation through theatrical texts were presented. The plays of Tawfiq al-Hakim were selected for this experiment, in which a sufficient number of middle school students participated. The results of this test were recorded in the third chapter of the study. In the fourth chapter, the results of a questionnaire in which Arabic language teachers participated were recorded. Finally, the study results and research recommendations were presented.