Okul öncesi eğitim programının stufflebeam (CIPP) program değerlendirme modeli ile incelenmesi
The evaluation of pre-school education program by stuffle beam (CIPP) program
  1. Tez No: 643367
  2. Yazar: ELİF NİSA PAKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA CİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Stufflebeam CIPP Modeli, Okul Öncesi Eğitim Programı, Program Değerlendirme, Stufflebeam CIPP Model, Pre-School Education program, Program Evaluation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi öğretmen görüşlerine göre okul öncesi eğitim programının Stufflebeam (CIPP) program değerlendirme modeline göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda karma araştırma modeli kullanılarak okul öncesi öğretmenlerinin program ile ilgili görüşleri alınmıştır. Araştırmanın nicel çalışma evreni, Kilis ve Gaziantep illerinde okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan 1894 öğretmenden oluşmaktadır. %95 güven seviyesinde, +- %5 kabul edilebilir hata orannda 278 adet öğretmen ile anket yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Nicel veriler, Stufflebeam'in CIPP modeli temel alınarak geçerliliği ve güvenilirliği daha önceden test edilmiş“okul öncesi eğitim programını değerlendirme ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. SPSS 22 programı ile frekans (f) ve yüzde (%) dağılımlarının hesaplanmasının ardından, veriler analiz edilerek yorumlanmıştır. Nitel verilerin çalışma grubunu, 13 okul öncesi öğretmeni oluşturmuştur ve bu örneklem gurubu maksimum çeşitlilik örneklemesi yöntemi ile seçilmiştir. Nitel veriler öğretmenlerle yapılan görüşmelerle elde edilmiştir. Öğretmenlerden elde edilen görüşler doğrultusunda 3 tema ve 35 kod çıkarılmıştır. Bu temalar programın olumlu tarafları, programın olumsuz tarafları ve programa ilişkin öneriler olarak belirlenmiştir. Nicel ve nitel bulgular başlangıçta ayrı ayrı ele alındıktan sonra, bağlam, girdi, süreç ve ürün bakımından sonuç bölümünde bir bütün olarak değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Öğretmenlerin program değerlendirmeye ilişkin görüşleri incelendiğinde; programın güncel olması, aile katılımına ve çocukların tüm gelişimsel özelliklerine katkı sağlaması gibi olumlu görüşler belirtilirken programın her çevreye hitap etmemesi gibi olumsuz görüşler de belirtilmiştir. Çalışma sonunda bölgesel farklılıkların dikkate alındığı alternatif programların oluşturulması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it has been aimed to in accordance with the reviews of pre-school teachers by using the Stufflebeam (CIPP) Program Model. In this respect, by using the joint (blend) research model the views of pre-school teachers were gathered. The quantitative scope comprises 1894 teachers who work for educational institutions in the cities of Kilis and Gaziantep. Thanks to the 95% reliability and +- 5% acceptable error rate, it has emerged that 278 teachers had to take the questionnaire. The quantitative data has been collected on the basis of Stufflebeam's CIPP model by using“the scale of preschool evaluation program”whose validity and reliability has been tested beforehand. After the calculation of frequency (f) and percentage (%) distribution by SPSS 22 program, data has been analyzed and interpreted. 13 preschool teachers comprised the qualitative data study group and this sampling group has been selected via maximum variety sampling method. The qualitative data has been collected after interviewing the teachers. In the light of teacher views 3 themes and 35 codes have been inferred. These themes have been identified as positive sides of program, negative sides of program, and suggestions on the program. After discussing the quantitative and qualitative findings separately at the beginning, they have been evaluated and interpreted as a whole in the conclusion section from the points of views of context, input, process and output. When the views of teachers on program evaluation considered; while the up-to-datedness of the program, family participation and contribution to children's all developmental features have been appreciated, not being appealing to all has been criticized. At the end of the study, it has been suggested that alternative programs, which take the regional differences into consideration, should be formed.