Genç yetişkinlerde narsisizm ve dindarlık ilişkisi Kayseri: Kocasinan ilçesi örneği
The relationship between narcissism and religion in young adults (Example of Kayseri / Kocasinan district)
  1. Tez No: 643518
  2. Yazar: ESRA OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Narsisizm Boyutları, Dindarlık, Dindarlığın Boyutları, Narcissism, Narcissism Dimensions, Religiosity, Dimensions of Religiosity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı genç yetişkinlerin narsisizm ve dindarlık ilişkisini çeşitli demografik (cinsiyet, yaş, medeni durum, öğrenim durumu, ailenin sosyo-ekonomik durumu ) değişkenler açılarından incelemek ve aralarındaki ilişkiyi açıklamaktır. İlişkisel tarama yönteminden faydalanılan bu çalışmada anket tekniğine başvurulmuştur. Araştırmanın örneklemi, Kayseri/Kocasinan ilçesinde tesadüfi örneklem yoluyla seçilen 21- 30 yaş aralığındaki 238 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada literatür taraması sonucu oluşturulan ve katılımcıların demografik özelliklerini tespit etmek amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Narsistik Kişilik Envanteri ve Dini Yönelim Ölçeği kullanılmıştır. Anket verilerinin girilmesinde ve verilerin istatistiksel tekniklerle analiz edilmesinde SPSS (25.0) programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda katılımcıların narsisizm düzeyleri ile yaş, medeni durum ve sosyo-ekonomik durumu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Katılımcıların narsisizm düzeyleri ile cinsiyet ve öğrenim durumu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Ayrıca araştırmanın sonuçlarına göre içsel dini yönelim ile narsisizm toplam ve narsisizmin alt boyutları (otorite, kendine yeterlilik, üstünlük, teşhircilik, sömürücülük, hak iddia etme) hakkındaki hipotezlerin doğrulandığı, dışsal dini yönelimi ile narsisizmin alt boyutları (otorite, kendine yeterlilik, üstünlük, teşhircilik, sömürücülük, hak iddia etme) hakkındaki hipotezlerin reddedildiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between narcissism and religiosity of young adults in terms of various demographic variables (gender, age, marital status, learning status, socioeconomic status of the family) and explain the relationship between them. In this study, which utilized the relational screening method, the questionnaire technique was applied. The sample of the study consists of 238 volunteers aged between 21-30 selected by random sampling in Kayseri / Kocasinan district.In the research, Personal Information Form, Narcissistic Personality Inventory and Religious Orientation Scale were used to determine the demographic characteristics of the participants, created by scanning the literature. SPSS (25.0) package program was used to enter survey data and analyze the data using statistical techniques. As a result of the research, a significant relation was determined between the narcissism levels of the participants and age, marital status and socio-economic status. No significant relationship was found between the narcissism levels of the participants and their gender and educational background. In addition, according to the results of the research, the external religious orientation with narcissism total and sub-dimensions of narcissism (authority, self-sufficiency, supremacy, exhibitionism, exploitation) where internal hypotheses about total narcissism and narcissism's sub-dimensions (authority, self-sufficiency, superiority, exhibitionism, exploitation, claiming rights) are confirmed. Hypotheses about it turned out to be rejected.