Kirkor Ceyhan ile Mıgırdiç Margosyan'ın eserlerinde halkbilimi unsurları
Elements of folklore in Kirkor Ceyhan and Migirdiç Margosyan's works
- Tez No: 643517
- Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ortak Kültür, Kirkor Ceyhan, Mıgırdiç Margosyan, Türkler ve Ermeniler, kültürel bağ, Common Culture, Kirkor Ceyhan, Mıgırdiç Margosyan, Turkish and Armenian, Cultural Ties
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 951
Özet
Bu çalışma, Kirkor Ceyhan ve Mıgırdiç Margosyan'ın anı veya anı hikâye/roman denilebilecek eserlerinin folklor kadroları ışığında incelenerek Türk ve Ermeni toplumunun ortak/benzer kültürel unsurlarının ortaya çıkartılmasına yöneliktir. Çalışmada Kirkor Ceyhan ve Mıgırdiç Margosyan'ın beşer adet olmak üzere toplam on eseri incelenmiştir. Kirkor Ceyhan ve Mıgırdiç Margosyan'ın eserlerinde tespit edilen kültürel benzerlikler ve farklılıklar her iki yazar için de ayrı bölümler hâlinde düzenlenmiştir. Çalışma için Ahmet Edip Uysal ve Umay Günay'ın belirlediği halkbilimi kadroları temel alınmış ve incelenen metinlerden hareketle kadrolara eklemeler yapılarak çalışmanın kendi tasnifi oluşturulmuştur. Metinlerden elde edilen folklor unsurları, bu tasnife bağlı kalınarak gruplandırılıp kullanışlı hâle getirilmiştir. İncelenen eserler ışığında Ermeni ve Türk toplumunun pek çok ortak kültür ve değerlerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu ortaklıkların bu denli benzer olması, Ermenilerin Osmanlı devleti döneminde ve sonrasında hoşgörü ortamında yaşadıklarının bir göstergesidir. Hem kültürel atmosfer hem de ortak coğrafya benzerliğin sebebi olmuştur. Kirkor Ceyhan ile Mıgırdiç Margosyan'ın eserleri halkbilimi kadroları bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to study the memoirs and short story/novel works of Kirkor Ceyhan and Mıgırdiç Margosyan, who wrote their books in Turkish language, through folklore framework and to explore the common/similar cultural elements of Turkish and Armenian societies. In this study, five works of Kirkor Ceyhan and five works of Mıgırdiç Magoryan, ten works in total are analysed. The cultural similarities and differences in the works of Kirkor Ceyhan and Mıgırdiç Margosyan are edited in different chapters. Ahmet Edip Uysal's and Umay Günay's folklore frameworks are taken as the basis of the study and some additions are made to set off its own regimentation. The folkloric elements of the inspected works are classified according to this regimentation and made functional. As a result, it is state that there are plenty of common cultural elements and values in Turkish and Armenian societies. These common elements show that Armenians lived in a lenient environment through and after Ottoman Empire period. Both cultural atmosphere and common geography have been the cause of the similarity.