Te'siru's-siyâki'l-Kur'ânî fî keşfi'l-furûki'l-luğaviyye li efâlin ve esmâin
Fiillerin ve isimlerin lugavi farklılıkların açıklanmasında Kur'ân bağlamının etkisi - The context of the Qur'an in dectecting linguistic differences in verbs and nouns
- Tez No: 643591
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ÖZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: dil, Kur'an-ı Kerim, bağlam, etki, farklılıklar, anlam, Language, The Holly Quran, context, effect, Difference
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma, Kuran bağlamının dilsel farklılıkları, fiilleri ve isimleri ortaya çıkarmadaki etkisini içerir. Kur'an-ı Kerim'de bahsedilen kelimenin anlamına odaklanır. Kur'an'daki kelimenin iki anlamı vardır: sözcüksel anlam ve bağlamsal anlam: Bağlamın cümlesinde veya içerdiği metinde neye hükmettiği. Bir kelimeyi çevreleyen bağlam ona anlamını verdiğinden ve dilsel farklılıklar bakımından zengindir. Kur'an kelimeleri, sanki bir kelime iki farklı bağlamda görünüyormuş gibi çevreleyen bağlamın etkisine sahiptir, her bağlam onun üzerinde anlamını gizler, bu nedenle bir kelimenin anlamı, göründüğü ırklara göre değişir.
Özet (Çeviri)
This study concludes the effect of Quran's context in revealing the Language difference in verbs and nouns. It focused on words meaning which cams in the Holly Quran. There are two different meaning of a word in Quran: Lexical meaning and contextual meaning, the context is effected by its text, or what is presented in it. Because the context which is surround a word gives it its meaning. And it is concerned with linguistic differences for the Quran's words. The effect of its context that is surrounded with, as a word is found in two different situations. Any context hides its meaning on itself. So a word meaning changes according to the context that it occurred in it.