The effect of exchange rate volatility on unemploymentand growth rate in Turkey: 1990-2019 period
Türkiye'de reel döviz kuru oynaklığının işsizlik ve büyüme oranı üzerine etkisi: 1990-2019 dönemi
- Tez No: 643653
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. FATMA DİLVİN TAŞKIN YEŞİLOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: GARCH, Oynaklık, Reel Döviz Kuru, Büyüme, İşsizlik, GARCH, Volatility, Real Exchange Rate, Growth, Unemployment
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Döviz kuru temelde bir ülkenin para biriminin başka bir ülkenin para birimindeki karşılığıdır ve bir ülkenin parasının gerçek değerini belirlemede önemli bir faktördür. Ayrıca, döviz kurları ülkelerin rekabet gücünün bir göstergesidir. Ancak, döviz kuru ithalat, ihracat, enflasyon, faiz, yatırımlar gibi bazı makroekonomik değişkenlerle yakından ilişkilidir. Döviz kurlarındaki değişimler kısa vadede ekonomik büyümenin yanı sıra bu makroekonomik faktörleri de etkilemektedir. Dalgalı döviz kuru sistemi altında, döviz kurları oynaklık gösterme eğilimindedir. Bu oynaklıklar kur riskini, ithalat ve ihracat mallarının fiyatlarını, uluslararası döviz rezervlerinin değerlerini, sermaye piyasalarını, reel ve finansal sektörlerin açık pozisyonlarını, kısacası ekonomik büyümeyi ve dolayısıyla işgücü piyasasını olumsuz yönde etkilediği için döviz kurundaki oynaklığın modellemesi alınacak ekonomik tedbirler ve izlenecek ekonomi politikaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada reel döviz kuru oynaklığının büyüme ve işsizlik oranları üzerine etkileri araştırılmıştır. Temelde sabit döviz kurunda hükümetler reel döviz kuru oynaklıklarının dışsal şok olarak ekonomiyi etkilemelerine izin vermezler ya da parasal / mali politikalar uygularlar. Eğer bir dışsal şok dalgalı döviz kurunda etkisi uyumlaştırılamazsa ekonomide ekonomik büyüme ve işsizlik gibi değişmelere neden olmaktadır. Bu çalışma Türkiye için reel döviz kuru oynaklığının büyüme ve işsizlik oranları arasındaki ilişkiyi 1990:Q1-2019:Q3 arası verileri çeyrek dönemlik olarak araştırmaktadır. Bu çalışmada, yüksek oranda korelasyonu ve gecikmeli para birimi verileri kullanılarak reel döviz kuru oynaklığı büyüme ve işsizlik oranı ile modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
Exchange rate is basically the equivalent of the currency of a country in the currency of another country and is an important factor in determining the real value of a country's money. Beside, exchange rates are the indicator of the competitiveness of countries. However, the exchange rate is closely related to some macroeconomic variables such as exports, imports, inflation, interest, investments and so on. The changes in the exchange rates also affect economic growth as well as these macroeconomic factors in the short term. Under the floating exchange rate system, exchange rates tend to show volatility. Since these volatilities increase the exchange rate risk, the prices of import and export goods, the values of international foreign exchange reserves, capital markets, open positions of the real and financial sectors, in short, economic growth and hence the labor market negatively, modeling the volatility in the exchange rate are great in terms of economic measures to be taken and economic policies to be followed is important. The issue to be examined is whether real exchange rate volatility result in growth and unemployment rate. Basically, with a fixed exchange rate governments cannot allow the exchange rate to volatility in response to external shocks to the economy. If an external shock cannot be accommodated by real change rate in the flexible exchange rate, such shocks must be accommodated by changes in real economic activity, ie. changes in growth and unemployment. This paper assesses the effects of real exchange rate volatility on growth and unemployment by considering quarterly data from 1990:Q1-2019:Q3. In this study, volatility of real exchange rate is modelled with rate of growth and unemployment by the help of highly correlated and lagged currency data.