Jigsaw tekniğinin çoklu bütüncül yaklaşımla analizi bağlamında fen bilgisi öğretim programında kullanılmasının değerlendirilmesi
Evaluation of the use of Jigsaw technique in the science program in the context of analysis with multicomplementary approac
- Tez No: 643809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Jigsaw Tekniği, İşbirlikli Öğrenme, Çoklu Bütüncül Yaklaşım, Fen Bilgisi, Meta-analiz, Meta-tematik analiz, Jigsaw Technique, Cooperative learning, Multi-complementary Approach, Science, Meta-analysis, Meta-thematic analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada Jigsaw tekniğinin 4. Sınıf fen bilgisi dersi“Maddenin Özellikleri”konusunun öğretiminde kullanılmasının çoklu bütüncül yaklaşım kapsamında incelenmesi amaçlanmıştır. Çoklu bütüncül yaklaşım kapsamında ön bütüncül bilgi, son bütüncül bilgi ve bütüncül bilgi aşamaları sırasıyla gerçekleştirilmiş olup araştırma konusu çeşitli analiz ve teknikler kullanılarak farklı boyutlarda ele alınmıştır. ÇBY kapsamında ilk aşamada ön bütüncül bilgiyi elde etmek ve literatürde bulunan eksikliği belirlemek amacıyla meta-analitik ve meta-tematik analiz gerçekleştirilmiştir. Meta – tematik analiz sonucu Jigsaw tekniğinin akademik başarı üzerindeki etkisinin pozitif yönde ve geniş etki düzeyinde olduğu belirlenmiştir (g=0.88). Gerçekleştirilen analizler sonucu jigsaw tekniği ile ilgili ilkokul kademesinde diğer alanlara göre daha az çalışma gerçekleştirildiği sonucuna ulaşılmış olup mevcut çalışmanın ilkokul düzeyinde Fen bilgisi dersinde yapılmasına karar verilmiştir. Doküman analizine dayalı meta-tematik analiz kapsamında,“jigsaw tekniğinin etkililiği”ana temasına,“duyuşsal boyuta etkisi, sınıf ortamına etkisi, bilişsel açıdan etkisi”alt temalarına ulaşılmış olup genel olarak jigsaw tekniği hakkında olumlu bir tutumun olduğu görülmüştür. Çalışmanın ikinci basamağı kapsamında gerçekleştirilen deneysel kısımda araştırmacı tarafından başarı testi geliştirilmiş olup deney ve kontrol gruplarına uygulanmıştır. Başarı testi sonucu elde edilen son test puanlarında deney ve kontrol grupları arasında deney grubunun lehine olacak şekilde anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. Aynı zamanda nitel boyutta öğrenci ve gözlemci görüşlerine başvurulmuş olup elde edilen görüşlerden“sosyal becerilere olumlu-olumsuz etkisi”ve“öneriler”ana temaları oluşturulmuştur. Çoklu bütüncül yaklaşım kapsamında son olarak, elde edilen bütün veriler sentezlenmiş olup gerçekleştirilen tüm aşamalar birbirleri arasında tutarlılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the use of Jigsaw technique in teaching the subject of“Properties of Matter”in the 4th grade science lesson within the context of multi-complementary approach (McA). The pre-complementary knowledge, post-complementary and complementary knowledge stages were carried out in order, and the research problem was examined under different dimensions by using various analyzes and techniques. McA requires a meta-analysis and a meta-thematic analysis in the pre-complementary stage in order to determine the deficiency in the literature. As a result of the meta- analysis, it was recorded that the effect of Jigsaw technique on academic achievement was positive and showed a wide effect level (g = 0.88). In addition, the results of the analyzes evidenced that less studies were carried out on the jigsaw technique at the elementary school level compared to other fields, thus, it was decided to conduct the present study in the elementary school science lesson. On the other hand, within the scope of the meta-thematic analysis based on document analysis, certain sub-themes such as“the effect of jigsaw technique on affective and cognitive domains and on learning environment”were reached. It was observed that there was a positive attitude about the jigsaw technique in general. In the experimental part of the study carried out within the scope of the second stage of the McA, an achievement test was developed by the researcher and applied to the experimental and control groups. In the posttest scores obtained as a result of the achievement test, a significant difference was found between the experimental and control groups in favour of the experimental group. At the same time, in the second stage, the opinions of students and observers were consulted within the framework of the qualitative dimension, and the main themes of the“positive-negative effect of the jigsaw technique on social skills”and“suggestions”were created from these opinions obtained. Finally, within in the context of the last stage of the McA, all the data obtained from two stages were synthesized and it was understood that all the stages were consistent with each other.