Kore alfabesi Hangıl ile yazılmış ilk roman Hong Gil-Dong Jeon üzerine bir inceleme - Joseph Campbell'ın Monomit Teorisi bağlamında-
A study on the first novel written in Korean alphabet Hangil 'Hong Gil-Dong Jeon' -In the context of Joseph Campbell's Monomyth Theory-
  1. Tez No: 643808
  2. Yazar: MEHMET ÖLÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hong Gil-dong jeon, Ho Gyun, Joseph Campbell, Monomit, Motif, Hong Gil-dong jeon, Ho Gyun, Joseph Campbell, Monomyth, Motif
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
“Kore Alfabesi Hangıl İle Yazılmış İlk Roman Hong Gil-dong jeon Üzerine Bir İnceleme-Joseph Campbell'ın Monomit Teorisi Bağlamında”adlı bu çalışmada, Klasik Kore Edebiyatının Kore Alfabesi Hangıl ile yazılmış ilk romanı olan 'Hong Gil-dong jeon' ele alınmıştır ve bu eser Joseph Campbell'ın Monomit Teorisi'ne göre incelenmiştir. Eserin yazarı Ho Gyun'un hayatı, edebi görüşü ve yaşadığı dönemin özellikleri ele alınmış, eserde karşılaşılan motiflere değinilmiştir. Çalışmaya konu olan Hong Gil-dong jeon, Yazar Ho Gyun'un 17. yüzyılda yazdığı tahmin edilen orijinal Hong Gil-dong jeon nüshasının varyantıdır. Bu çalışmada Koreli araştırmacılar arasında orijinal nüshaya en yakın varyant olarak kabul edilen Kyıonğpan 24 sayfalık Varyant temel alınmıştır. Ana hatlarıyla dört bölümden oluşan bu çalışmanın giriş bölümünde, tezin konusu, amaç ve yöntem, literatür taraması ve Kore Klasik Romanları hakkında açıklamalara yer verilmiştir. Birinci bölümde Yazar Ho Gyun'a dair bilgilerin yanı sıra eserin yazıldığı dönemin özelliklerine değinilmiştir. İkinci bölümde Hong Gil-dong jeon, 'Veda', 'Kendini Keşfetme', 'Hayalini Gerçekleştirme', 'Yuldo Ülkesini Fethetme' olmak üzere toplam dört bölüme ayrılarak analiz edilmiştir. Üçüncü bölümün analizinde eserde karşılaşılan Kore kültürüne ait motifler ele alınmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde Joseph Campbell'ın Monomit aşamaları esere uyarlanarak, 'Kahramanın Macerası' başlığı altında incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise yapılan çalışma neticesinde ortaya çıkan bulgular derlenerek, genel bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmanın sonuna eserin çevirisinden dokuz sayfalık bir bölüm eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work named 'A Study on the First Novel Written in Korean Alphabet Hangul 'Hong Gil-dong jeon'-In The Context of Joseph Campbell's Monomyth Theory', The first novel of Classical Korean Literature written in Korean Alphabet Hangul 'Hong Gil-dong jeon' has been discussed and this study has been analyzed in regard to Joseph Campbell's monomyht theory. The writer of the work, Ho Gyun's life, literary view and the characteristics of the period in which he lived have been searched and the motifs encountered in the work have been mentioned. The subject of the study, Hong Gil-dong jeon is a variant of the original Hong Gil-dong jeon copy, which is estimated to be written by Author Ho Gyun in the 17th century. This study is based on the Seoul block printed of 24 sheets version, which is considered to be the closest version to the original copy among Korean researchers. In the introduction part of this study, which consists of four chapters with essentials, the explanations about the subject of the thesis, purpose and method, literature review and Korean Classical Novels have been included. In the first part, besides information about the writer Ho Gyun, the characteristics of the period in which the work was written have been mentioned. In the second part, Hong Gil-dong jeon has been divided into four sections as“Farewell”,“Exploring Yourself”,“Realizing Your Dream”,“Conquering the Country of Yuldo”. In the analysis of the third part, the motifs of Korean culture encountered in the work have been discussed. In the fourth part of the study, the Monomyth stages of Joseph Campbell have been adapted to the work and examined under the title of 'Hero's Adventure'. In the conclusion part, a general evaluation has been made by compiling the findings resulting from the study. At the end of the study, a nine-page section has been added from the translation of the work.