Fen öğretiminde scratch programlama dili uygulamasının etkisi: Siirt il örneği
Scratch coding language application effect on science education: Siirt province sample
- Tez No: 643811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Başarı, Fen Bilimleri, Motivasyon, Scratch Programlama, Tutum, Achievement, Attitude and Scratch Programming, Science, Motivation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı Scratch programlama dilinin, fen bilimleri dersinde öğrencilerin motivasyonu, tutumları ve başarılarına olan etkilerini ölçmektir. Karma yöntem temel alınarak, nitel ve nicel veriler toplanmıştır. Araştırmanın nicel kısmında yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. 8/A şubesi (deney) ve 8/B şubesi (kontrol) örneklem olarak belirlenmiştir. Nitel verilerin toplanması, araştırmacı günlüğü ve gözlem notları kullanılarak sağlanmıştır. Araştırma Siirt ili, merkez ilçesi,75. Yıl Ortaokulu ilköğretim 8. sınıf öğrencileri ile uygulama çalışması yapılarak gerçekleştirilmiştir. Fen bilimleri dersi; deney grubunda Scratch programlama ile işlenirken, kontrol grubunda MEB kaynakları kullanılarak işlenmiştir. Çalışma kapsamında, deney ve kontrol gruplarına ilk olarak ön test uygulanmıştır. 8 haftalık Scratch programlama dili eğitimi ve uygulama çalışması yapılmıştır. Uygulama sonunda ise son test ölçekleri uygulanmış ve son test veri seti elde edilmiştir. Ölçek sonuçlarına göre nicel verilerin analizleri SPSS programı ile yapılmıştır. Nitel veriler ise betimsel analiz kullanılarak yorumlanmıştır. Analizler sonucunda Scratch programlamanın fen bilimleri dersi motivasyonu, başarısı ve tutumu üzerinde ki etkileri ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the effects of the motivation, attitudes of students and the success of the science lesson by using the Scratch programming language in science class.Qualitative and quantitative datas were collected based on the mixed method.Quasi-experimental method was used in quantitative section of this study.8/A(experimental) and 8/B(control)were determined as a sample.Collection of qualitative datas,was provided using the researcher's diary and observation notes.Application study was formed with 8th grade students in 75.Yıl Secondary School in Siirt.Science lesson was taught by using the Scratch programming in the experimental group and by using MEB resources in the control group.In this study, firstly, the pretest and 8 weeks of practice work were carried out to the experimental and control groups.At the end of the practice,the post-test scales were carried out and post-test data set was obtained with the students' answers.According to the scale results,analysis of quantitative datas was made with SPSS program.Qualitative datas were commented by using descriptive analysis.As a result of the analysis,the effects of Scratch programming on science lesson motivation,achievement and attitude were revealed.