Endosequence ile doldurulmuş kök kanallarının farklı retreatment sistemleri ile sökülmesinin in vitro olarak incelenmesi
In vitro evalutaion of different retreatment rotary systems in removing filling material from root canals obturated with endosequence
- Tez No: 643971
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK TÜRKAYDIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Endosequence Bioceramic Sealer, retreatment, R-Endo, D-Race, micro-CT, Endosequence Bioceramic Sealer, retreatment, R-Endo, D-Race, micro-CT
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Bc Sealer kanal patı ve BC point kullanılarak doldurulmuş kök kanallarının sökülmesinde farklı retreatment eğe sistemlerinin etkinliklerinin micro-CT görüntüleme tekniği ile değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Çalışmamızda 30 adet tek köklü alt premolar dişi kullanılmıştır. Çalışma boyu 14 mm olacak şekilde dişler dekoronalize edilmiştir. Apikal genişletme EndoSequence Xpress döner eğesi ile yapılmıştır. İrrigasyon için %5 sodyum hipoklorit ve %17 EDTA solüsyonları kullanılmıştır. BC Sealer ve BC Points ile soğuk lateral kompaksiyon tekniği ile doldurulmuştur. Kök kanal dolumları tamamlanmış dişlerin micro-CT görüntüleri alınmıştır. Dişler her birinde 15 adet örnek diş bulunan iki gruba (n=15) ayrılmıştır. Grup 1'deki kökler D-Race retreatment döner eğe sistemi ile Grup 2'deki kökler R-Endo retreatment döner eğe sistemi ile sökülmüştür.Sistemlerin kanal dolumunun söküm süreleri kronometre ile saptanmıştır.Retreatment döner eğesinin çalıştırılması ve kanala girilmesi ile sayaç başlatılmış ve kanaldan tamamen çıkarılınca sayaç durdurulmuştur. Retratment eğeleri ile kanal sökümü gerçekleştirildikten sonra köklerden tekrar micro-CT görüntüleri alınmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde; Mann-Whitney U testi ve Kruskall-Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuç: İncelenen parametrelerde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. R-Endo grubu istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla artık doku maddesi bırakmıştır. Söküm için gereken süre istatistiksel olarak anlamlı derecede D-RaCe grubunda daha kısa bulunmuştur. D-RaCe grubu kanal dolgusu uzaklaştırma açısından R-Endo grubundan daha etkin bulunmuştur. R-Endo grubu istatistiksel olarak anlamlı olmasada D-RaCe grubundan daha fazla dentinal mikroçatlak oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study was to compare the efficacy of two retreatment rotary systems in the removal of BC Points and BC sealer from the root canal walls. Materials and metods: Thirty extracted human mandibular premolar teeth were selected. The teeth crown were horizontally cut with diomand bur and the working lengh was established as 1mm short of the apex by pleaceing size ISO 15 K-Files (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) into each root canal until the tip of the file was visible at the tip of the apical foramen. The teeth were prepared by a single operator with EndoSequence Xpress (ESX) rotary instruments (Loushine et al. 2011). After completion of canal instrumentation, canals were irrigated with %5.25 sodium hypochlorite solution and %17 EDTA followed by flushing with %5,25 NaOCI. The teeth were obturated with BC Sealer and BC Points with cold lateral compaction method. Teeth were divided into 2 groups with 15 samples. Then the teeth were scanned with Micro-CT. Group 1 were retreated using D-Race, Group 2 were retreated using R-Endo. The total retreatment time weas recorded. Teeth were scanned using micro computed tomography after root canal filling material removal. The obtained sectiones were transformed into 3D models using appropriate software and measurements were performed on the reconstructed images. Percentage of volume of residual root canal filling material was measured. The presence of dentinal microcracks was noted. Data were analyzed with Mann-Whitney U and Kruskall-Wallis test. Results: Remaining filling material was observed in all specimens. The mean volume of remaining material was higher R-Endo groups than D-RaCe groupsThe time required to reach a working length was significantly less D-RaCe groups than R-Endo groups. No significant difference were found statistical in term of creating microcrack. But R-Endo group created more microcrack than D-RaCe group.