İnşaat projelerinde makine öğrenmesi algoritmaları ile risk kontrolü
Risk control with machine learning algorithms in construction projects
- Tez No: 644006
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAHİT KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, Makine öğrenmesi, Makine öğrenmesi algoritmaları, karar ağaçları, Naive bayes, inşaat projeleri, İnşaat taahhüt, iş sağlığı ve güvenliği, Artificial intelligence, Machine learning, Machine learning algorithms, decision trees, Naive bayes, construction projects, Constructıon contractıng, occupational health and safety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Ülkemizde yaşanan iş kazaları ve ölüm oranlarına bakıldığında inşaat sektörü gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere göre daha riskli seviyededir. İnsan kaybı, iş kaybı gibi maddi ve manevi birçok kayba sebebiyet verdiğinden iş kaza verilerinin daha ayrıntılı tutularak sürekli gözlenmesi, etkin metotlarla analiz edilmesi ve sonuçlarının doğru değerlendirilmesi şarttır. Bu amaçla yola çıkılarak kazalarda mevzuatların zorunlu kıldığı prosedürlerin uygulanma derecesinin kaza riskine etkisini görmek ve asıl soruna odaklanmaya dönük bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada İstanbul ilinde İnşaat sektörü alanında, inşaat projelerinin uygulanmasında özellikle İnşaat taahhüt işlerinde mevzuat gereği uygulanan prosedürlerin, meydana gelen kaza verileri incelendiğinde önleme verimliliğinin ne düzeyde olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Böylece, yasaların yönetmeliklerin ve diğer tüm mevzuat gereklerinin uygulanma oranının kaza riskini minimize etmede başarı düzeyi ele alınarak bir analiz yapılacaktır. Araştırmada ele alınan taahhüt işleri, yıllara ve farklı inşaat alt kollarına ayrılark bir veri tablosu oluşturulmuş, toplanan veriler ile kazaların tarihlere göre ve inşaat alt kollarına göre nasıl bir seyir izlediği gözlemleniştir. İnşaat taahhüt işlerinde çalışan işçilerin sağlığını korumaya, güvenliğini artırmaya dönük süreci kontrol altında tutmak ve iş sağlığı ve güvenliği açısından asıl sorunun kaynağını bulmak için veri tablosundaki istatistiksel süreç analiz edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca yeni bir yöntem olarak makine öğrenmesi ve yapay zeka teknolojilerinin şantiyelerde kullanılması önerilerek iş kazalarının, iş gücü kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Yapay zekanın inşaatlarda kullanılması inşaat maliyetlerinide düşürebileceği öngörülmektedir. Araştırmayla, şantiyelerde mevzutların emrettiği prosedürlerin kağıt üzerinde kalan bir olgu olarak mı yoksa önleyici bir etken olarak mı algılandığı anlaşılacaktır. Bunun anlaşılması iş sağlığı ve güvenliği önlemleri bakımından yeni yol ve yöntemlerin arayışına sevk edecek sonuçların tartışılması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Considering the occupational accidents and death rates in our country, the construction sector is at a more risky level compared to developed and developing countries. Since it causes many material and moral losses such as human loss and job loss, it is imperative that occupational accident data are kept in more detail and constantly observed, analyzed with effective methods and the results are evaluated correctly. For this purpose, a study was conducted to see the effect of the degree of implementation of the procedures required by the legislation in accidents on the risk of accidents and to focus on the main problem. In this study, it is aimed to determine the level of prevention efficiency of the procedures applied in accordance with the legislation in the construction sector in Istanbul, especially in the construction contracting works, in the implementation of construction projects, when the accident data is examined. Thus, an analysis will be made by considering the success level of the application rate of laws, regulations and all other legislative requirements in minimizing the accident risk. Contracting works discussed in the research were divided into years and different sub-branches of construction, and a data table was created, and it was observed how the accidents followed according to dates and construction sub-branches with the collected data. The statistical process in the data table has been tried to be analyzed in order to keep the process of protecting the health and safety of the workers working in construction contracting works under control and to find the source of the main problem in terms of occupational health and safety. In addition, it is aimed to prevent work accidents and workforce losses by suggesting the use of machine learning and artificial intelligence technologies as a new method in construction sites. It is predicted that the use of artificial intelligence in construction can reduce construction costs. With the research, it will be understood whether the procedures ordered by the regulations at the construction sites are perceived as a phenomenon that remains on paper or as a preventive factor. Understanding this is important in terms of discussing the results that will lead to the search for new ways and methods in terms of occupational health and safety measures.