Sensitization and desensitization caused by media among the audience: The case of Pakistan
İzleyiciler arasında medyanın yarattığı duyarlılaştırması ve duyarsızlaştırması: Pakistan örneği
- Tez No: 644099
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Normalleşme, Duyarlılaşma, Duyarsızlaştırma, Medya'nın Etkisi, Medya'nın Etkileri, İzleyici Üzerine Etki, Ortalama Dünya Sendromu, Normalization, Sensitization, Desensitization, Impact of Media, Media Effects, Impact on Audience, Mean World Syndrome
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Medya, dünya ekonomisi, mülteci krizi, seçimler, teröre karşı savaş, ırkçılık ve sosyal denge vb. gibi dünyadaki çeşitli sektörleri etkileyen izleyici üzerinde geniş bir etki alanına sahiptir. Bu çalışma ana akım medya tarafından kapsanan olay ya da fikirin farklı yollarla izleyiciyi ve dolayısıyla olayları kendileri nasıl etkilediğini tartışmaktadır. Araştırılan esas etkiler duyarlılaştırma ve duyarsızlaştırmadır. Duyarlılaştırma, izleyicileri bir olaya karşı desteklemelerini teşvik ederken, duyarsızlaştırma tam tersini yapar ve insanların belirli fikirlere veya haberlere olan ilgisini azaltır. Etkilerindeki büyük farklılıklara rağmen, haberlerin ve fikirlerin tekrarlanması, her ikisinde de sonuçlanabilecek popüler ve yaygın sebep olarak vurgulanmıştır. Derinlemesine çalışmanın olmayışı, duyarlılaştırma ve duyarsızlaştırmanın ayrı konular olarak anlaşılmasında ve dolayısıyla onların izleyici için olası sebep ve sonuçlarında bir boşluk oluşturmaktadır. Bu çalışma, bu boşluğu, duyarlılaştırmaya veya duyarsızlaştırmaya neden olan haberlerin tekrarı dışındaki olası etkenleri dikkate alarak doldurmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma literatür inceleme yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Sonuçlar, medyanın görevini en etik şekilde yerine getirmesini sağlayacak olası kılavuzları bulmak için kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Media has a wide range of impacts on audience which in turn affects various sectors of the world like world economy, refugee crisis, elections, War on terror, racism and social balance etc. This study discusses how the different ways in which an event or idea is covered by the mainstream media affects the audience and in turn the events themselves. The main effects studied are sensitization and desensitization. Where sensitization urges support among the audience towards an event, desensitization does the opposite and decreases people's interest in certain ideas or news. Regardless of the huge differences in their impact, repetition of news and ideas has been highlighted as the popular and common cause which can result in either of them. The lack of in-depth study creates a gap in proper understanding of sensitization and desensitization as separate topics and thus their possible causes and consequences for audience. This study aims to fill this gap by consideration of possible factors other than repetition of news in causing sensitization or desensitization. This study has been conducted using literature review method. The results will be used to seek possible guidelines that could enable media to perform its duty in most ethical manner.