Psöriatik artritli hastalarda serum semaforin 3A düzeyi ve klinik, laboratuar ve radyolojik parametrelerle ilişkisinin araştırılması
The i̇nvestigation of the association between serum semaphorin -3A value with clinic and laboratory parametres of psoriatic arthritis
  1. Tez No: 644195
  2. Yazar: AYŞE ATSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDA EM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Psöriatik Artrit, Sema 3A, Hastalık Aktivitesi, Yaşam Kalitesi, Psoriatic Arthritis, Sema 3A, Disease Activity, Quality of Life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Psöriatik artrit (PsA) sıklıkla psöriazis hastalarında gelişen kronik inflamatuvar bir eklem hastalığıdır. Oto-immünite ve inflamasyon önde gelen patogenetik mekanizmalar arasındadır. Semaforin ailesi sinir sistemi gelişiminde düzenleyici olarak tanımlanmış büyük bir protein grubudur. Semaforinlerin inflamasyonla ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Ek olarak, Sema 3A (Sema 3A) daha önce inflamatuvar romatizmal hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, PsA hastalarında Sema 3A seviyelerinin değerlendirilmesi ve Sema 3A seviyelerine etki eden faktörlerin belirlenmesidir. Materyal ve metod CASPAR kritelerini karşılayan 41 hasta ve yaş-cinsiyete göre eşleştirilmiş 41 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. ESH (eritrosit sedimentasyon hızı), CRP, BASDAI (Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index), DAS28 (Disease Activity Score-28), PASI (Psoriasis Area and Severity Index), ve PAQ (psoriasis and arthritis questionnaire) hastalık aktivitesi göstergesi olarak, MSHS (Modified Sharp-van der Heijde score) radyografik hasar derecesi göstergesi olarak, SF-36 and HAQ (Health Assessment Questionnaire) ölçekleri ise yaşam kalitesi göstergesi olarak kullanıldı. Hastaların ağrısı 10 puanlı bir VAS ölçeğiyle gösterildi. Serum Sema 3A seviyeleri ELISA ile değerlendirildi. Bulgular PsA grubunda median Sema 3A düzeyi 9,2 ng/ml, kontrol grubunda 13,2 ng/ml'ydi. PsA grubunda Sema 3A düzeyi kontrol grubundan belirgin düzeyde düşüktü (p=0,030). Ek olarak, anti-TNF tedavisi altındaki PsA hastalarında Sema 3A seviyeleri daha yüksek izlendi (p=0,019). Ancak, PsA hastalarında ESH (p=0,798), CRP (p=0,797), BASDAI (p=0,912), DAS28 (p=0,263), PASI (p=0,890), PAQ (p=0,401), VAS (p=0,857), MSHS (p=0,619), SF-36 ve HAQ (p=0,333) skorları Sema 3A ile korelasyon göstermiyordu. Sonuç PsA hastalarında Sema 3A seviyelerinin azalması PsA patogenezine katkı sağlamaktadır. Anti-TNF tedaviler PsA hastalarında Sema 3A seviyelerini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction Psoriatic arthritis (PsA) is a chronic inflammatory joint disease which develops frequently in patients with psoriasis. Autoimmunity and inflammation are the leading pathogenetic mechanisms. The semaphorin family is a large group of proteins initially described as regulators of nervous system development. Studies have shown that semaphorins play a role in inflammation. Moreover, Sema 3A (Sema 3A) has previously been shown to be associated with inflammatory rheumatic diseases. The aim of this study was to investigate Sema 3A levels and to determine the factors associated with Sema 3A in PsA patients. Material and Methods Forty-one PsA patients who fulfilled the CASPAR criteria and 41 healthy controls matched by gender and age, were included in the study. ESR (erythrocyte sedimentation rate), CRP, BASDAI (Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index), DAS28 (Disease Activity Score-28), PASI (Psoriasis Area and Severity Index), PAQ (psoriasis and arthritis questionnaire) were used as indicators of disease activity, MSHS (Modified Sharp-van der Heijde score) was used as indicator of radiographic damage, SF-36 and HAQ (Health Assessment Questionnaire) scales were used as indicators of quality of life. Pain is expressed by 10-point VAS scale. Serum Sema 3A concentrations were detected by ELISA. Results The median Sema 3A level was 9.2 ng / ml in the PsA group and 13.2 ng / ml in the control group. Sema 3A levels were significantly lower in the PsA group than in the control group (p=0.030). Moreover, Sema 3A levels were higher in PsA patients under anti-TNF treatment (p=0.019). However, ESR (p=0.798), CRP (p=0.797), BASDAI (p=0.912), DAS28 (p=0.263), PASI (p=0.890), PAQ (p=0.401), VAS (p=0.857), MSHS (p=0.619), SF-36 and HAQ (p=0.333) scores did not correlate with Sema 3A in PsA patients. Conclusion The reduction of Sema 3A levels in PsA patients may contribute to pathogenesis of PsA. Anti-TNF treatment affects Sema 3A levels in PsA patients.