Kemik kırık uçlarında makro ve mikro elementlerin postmortem süreçte tespit edilebilirliği ve antemortem-postmortem kırık ayrımında kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi
Postmortem detectability of macro and micro elements on bone fracture ends and avaibility of distiction antemortem-postmortem fractures
- Tez No: 644232
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT EREN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Forensic medicine, bone fracture, postmortem interval
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Adli Tıp uygulamalarında açık alanda kalan, çürümenin değişik evrelerinden birinde bulunan cesetlerdeki kemik kırıklarının antemortem dönemde mi yoksa postmortem dönemde mi meydana geldiği, antemortem dönemde meydana gelmişse hangi mekanizmalarla oluştuğu, şahsın ölümü üzerindeki etkisinin ne olduğu gibi sorulara cevap verilmelidir. Bu çalışmamızda rat mandibulalarında antemortem ve postmortem dönemlerde oluşturulmuş künt kırık uçlarında kimyasal element düzeylerine bakılarak antemortem-postmortem ayrımında ve postmortem interval tahmininde kullanılabilirliğini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamızda her grupta 8 rat olmak üzere toplam 48 rat kullanıldı. Her bir ratta anestezi altında antemortem sol mandibula kırığı oluşturulduktan sonra kırık hematomunun oturması ve organize olması için 2 gün analjezik madde ve nazogastrik sonda ile yeterince su ve yem ile beslenen ratlar 48 saat sonra anestezi altında servikal dislokasyonla sakrifiye edildi. Daha sonra postmortem sağ mandibula kırıkları oluşturulan ratlar postmortem 0. saat, 1. hafta, 2. hafta, 1. ay, 2. ay ve 3. ay olmak üzere gruplara ayrılarak hem antemortem hem de postmortem kırık oluşturulan kırık uçlarından kemik doku örnekleri alınıp İndüktif Eşleşmiş Plazma/Optik Emisyon Spektrometresi (ICP-MS) analiz yöntemi kullanılarak Mg, S, Ca, Se, Fe elementlerin ölçümleri yapıldı. Elde edilen veriler antemortem ve postmortem kırık ayrımı için iki eş arasındaki farkın anlamlılık testi, postmortem interval tahmini için tekrarlı ölçümlerde varyans analizi testi ile değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Aim: Forensic physicians must evaluate bone fractures in human skeletal remains and answers that guestions, is this fracture be formed antemortem or postmortem, if it is antemortem, does it have an effect on the death of the person, if it occurred during antemortem period, which mechanisms it was be formed. In this study we aimed to investigate the usability of antemortem postmortem distinction and postmortem interval estimation by looking at the chemical element levels in the blunt fracture ends formed during the antemortem and postmortem periods in the rat mandible. Materials and Methods: In our study we used 48 rats. 48 rats divided 6 groups and each group contain 8 rats. We performed left mandible fracture all rats under anesthesia then wait 2 days for become organized to fracture hematoma. Then we sacrifice all rats under anesthesia and formed right mandible fracture. We take samples in fracture ending in 0. hour, 1. week, 2. week, 1 month, 2. month and 3. monht after performed sacrifications. Mg, S, Ca, Se and Fe elements were measured using the Inductively Coupled Plasma / Optical Emission Spectrometry (ICP-MS). The data obtained were analyzed for the difference between anemortem and postmortem fractures using the significance test of the difference between the two partners, and the variance analysis test for repeated measurements for postmortem interval estimation. P value less than 0.05 was considered as significant. Result: In our study, it was observed that antemortem magnesium, sulfur, calcium and iron elements were generally higher than postmortem values, although not statistically significant in all groups. Conclusions: In our study we use rat models and we come that conclusion elemental analysis can be used in antemortem postmortem fracture differentiation. But this aera need further study which used large sample and human bone remains for obtains more certain data.