Trapez kasında myofasiyal ağrı sendromu olan hastalarda kuru iğneleme ve ESWT tedavilerinin etkinliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of dry needling and ESWT treatments in patients with myofascial pain syndrome in the trapezius muscle
- Tez No: 644246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM YILMAZ TAŞDELEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Myofasiyal ağrı sendromu, ESWT, kuru iğneleme, germe, egzersiz, Myofascial pain syndrome, ESWT, dry needling, stretch, exercise
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Üst trapez kaslarında myofasiyal ağrı sendromu olan hastalarda tetik noktalara uygulanan ESWT ve kuru iğneleme tedavilerinin etkinliğini ve birbirine üstünlüğünü retrospektif olarak karşılaştırılmak amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Ağustos 2018-Mayıs 2019 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastane'sinde, 18-65 yaş arası, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın üst trapez kasında myofasiyal ağrı sendromu tanısıyla takip edilen ve ESWT+germe egzersizi, kuru iğneleme+germe egzersizi ve sadece germe egzersizi tedavileri alan hasta dosyaları taranarak her grupta 20 hasta çalışmaya dahil edildi. VAS ile ölçülen ağrı düzeyleri, basınç algometresi ile ölçülen tetik noktalardaki BAE, ve gonyometre ile ölçülen her yöne boyun hareket açıklıklarının tedavi öncesi ile tedavi sonrası 2. ve 6. haftalardaki değerleri kaydedildi ve karşılaştırmalar Karma ANOVA testi ile yapıldı. Bulgular: Üç grupta da VAS skorlarının azaldığını saptadık, VAS skorlarındaki düzelmeyi ESWT+egzersiz grubunda sadece egzersiz grubuna göre üstün bulduk. Her 3 grupta da BAE'de artma saptandı, artış açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Boyun fleksiyon, sağ ve sol lateral fleksiyon, sağ rotasyon EHA'larında 3 grupta da artış saptandı ve gruplar arasında fark yoktu. Ekstansiyon yönünde sadece kuru iğneleme grubunda artış saptandı. Sol rotasyon açıklığı 3 grupta da zamanla artmıştı ancak bu artış ESWT+egzersiz grubunda Kİ+egzersiz grubuna göre anlamlı olarak daha fazlaydı. Sonuç: Üst trapez kasındaki MAS tedavisinde aktif germe egzersizleri, germe ile beraber ESWT ve germe ile beraber Kİ tedavilerinin üçü de ağrıyı azaltma, basınç ağrı eşiğini ve kısıtlı olan boyun eklem hareketlerini artırmada kısa ve orta dönemde etkin bulunmuştur ve ağrıyı azaltmada ESWT+egzersiz tedavisi sadece egzersiz yapmaya göre daha etkin bulunmuştur. Dolayısı ile üst trapez kasında MAS olan hastalara aktif germe egzersizlerinin önemi anlatılmalı ve doğru şekilde öğretilmelidir. Böylece bir grup hastada diğer invaziv ve pahalı tedavilere gerek kalmadan rahatlama sağlanabilir. Yeterli iyileşme olmayan hastalarda da ESWT ya da Kİ tedavisi uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to retrospectively compare the efficacy and superiority of ESWT and dry needling treatments for trigger points in patients with myofascial pain syndrome in the upper trapezius muscles. Materials- Method: The files of patients between ages 18-65, regardless of gender who were followed up with the diagnosis of myofascial pain syndrome in the upper trapezius muscle and who received ESWT+exercise, dry needling+exercise and only exercise treatments in Ankara Numune Training and Research Hospital between August 2018-May 2019 were examined and 20 patient in each group were included in the study. Data of pain levels measured by VAS, pressure pain threshold(PPT) at trigger points measured by pressure algometry, and neck joint motion gaps measured by goniometer in the 2nd and 6th weeks before and after treatment were recorded and for comparisons KARMA ANOVA test was performed. Results: We found that the VAS scores decreased in all 3 groups and the improvement in the VAS scores in the ESWT+exercise group was superior to the only exercise group. We found an increase in PPT in all 3 groups and we did not find any difference between the groups in terms of the amount of increase. We noticed that neck flexion, right and left lateral flexion, right rotation ROM's increased in all 3 groups, and there was no difference between the groups. We found an increase in extension direction only in dry needling group. Range of left rotation span increased in 3 groups over time, and this increase was higher in ESWT+exercise group compared to dry needling+exercise group. Conclusion: In the treatment of MPS in the upper trapezius muscle, active stretching exercises, ESWT+stretching, and dry needling+stretching treatments have been found effective in reducing pain, increasing the PPT and limited neck joint movements in the short and medium term and ESWT+exercise treatment was found to be more effective in reducing pain than only exercise treatment. Therefore, the importance of active stretching exercises should be explained and these exercises taught correctly to the patients with MPS in the upper trapezius muscle. Thus, a group of patients can be relieved without the need for other invasive and expensive treatments. In patients who did not show adequate improvement, ESWT or dry needling treatment can be applied.