Obez hastalarda zor entübasyonu ve zor maske ventilasyonunu tahmin edebilmede boyun çevresinin çene-ense çevresine oranının diğer ölçümlerle karşılaştırılması
Comparison of the ratio of the neck circumference to the jaw-neck circumference in obese patients to estimate difficult intubation and difficult mask ventilation
  1. Tez No: 644249
  2. Yazar: ADEM SELVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÖZAYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Zor Havayolu, Obezite, Çene-Ense Çevresi, Boyun Çevresi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmanın Önemi ve Amacı: Zor hava yolunun uygun şekilde yönetimi, anestezi ile ilişkili mortalite ve morbiditenin önlenmesinde önemli bir yer teşkil eder. Havayolunun değerlendirilmesinde mallampati skorlaması, tiromental mesafe, ağız açıklığı, sternomental mesafe, boyun çevresi ölçümü ve üst dudak ısırma testi gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Multifaktöriyel indeksler tekil ölçümlerden biraz daha iyi performans gösterirken, tek başına hiçbir anatomik ölçümün, zor entübasyon ve zor maske ventilasyonu öngörülmesi için kabul edilebilir bir doğruluğa sahip olduğu bildirilmemiştir. Tiromental yükseklik ölçümü, boyun çevresinin ölçümü ve boyun çevresinin tiromental mesafeye oranının ölçümü yeni önerilen yöntemlerdendir ve zor hava yollarının tahmininde yüksek bir başarıya sahip olduğu bildirilmektedir. Hergün çok sayıda obez hasta elektif ve acil operasyonlar geçirmektedir. Hem zor maske ventilasyonu hem de zor entübasyon ile karakterize zor hava yolları, obez hastalarda sıkça görülmektedir. Birçok çalışma, obezite veya morbid obezite ile zor entübasyon arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Mallampati skorunun veya artan boyun çevresinin özellikle obez hastalarda zor entübasyonla ilişkili olduğu bildirilmektedir. Bununla birlikte, bunların hiçbiri özellikle obezlerde yüksek prediktif değere sahip değildir. Tiromental yükseklik ve boyun çevresinin ölçümünün erişkin hasta populasyonunda zor hava yollarının tahmininde başarılı olduğu gösterilmiştir. Ancak obez hastalarda artmış çene altı yağ dokusu bu yöntemlerin yanıltıcı olabileceğini düşündürmektedir. İki ölçümü birbirine oranlayarak yapılan değerlendirmelerin obez hastalarda zor havayolu tahmininde daha güvenilir veriler vereceği ve boyun çevresinin, çene-ense çevresine oranının zor havayolunu ön görmede diğer ölçümlerden daha başarılı olabileceğini düşünmekteyiz. Obez hasta grubunda bu ii konuda yapılmış yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı obez hastalarda, boyun çevresinin çene-ense çevresine oranının zor entübasyonu ve zor maske ventilasyonunu tahmin etmedeki başarısını diğer ölçümlerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra trakeal entübasyon gerektiren, elektif cerrahi geçirecek, 18 yaş üstü, vücut kitle indeksi(VKİ) 30'dan fazla olan obez hastalar değerlendirmeye alındı. Hastalara ameliyat öncesinde yüz ve boyun bölgesinde yapacağımız ölçüm ve testler hakkında bilgi verilerek onamları alındı. Servikal omurga anomalisi, acil durum prosedürleri, bilinen zor entübasyon hikâyesi veya üst solunum yolu hastalığı ve planlı uyanık entübasyon olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar ameliyat öncesi anestezi uzmanı tarafından değerlendirildi. Yaş, cinsiyet, Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) fiziksel durumu, horlama öyküsü, obstrüktif uyku apnesi varlığı ve sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) kullanımı dahil olmak üzere tam bir tıbbi anamnez alındı. Hastaların fizik muayenesinde boy, kilo ve sakal varlığı kaydedildi. VKİ, boy ve kilo ölçümleri kullanılarak hesaplandı. Mallampati skoru ve mandibuler çıkıntı, ağız açıklığı, üst dudak ısırma testi, kesici dişler arası mesafe, tiromental mesafe, sternomental mesafe ve tiromental yükseklik dahil olmak üzere hava yolu değerlendirmeleri kaydedildi. Bir mezura kullanılarak, hasta nötral pozisyondayken tiroid kıkırdak seviyesinden boyun çevresi ve mentum seviyesinden çene-ense çevresi ölçüldü. Boyun çevresinin tiromental mesafeye oranı ve boyun çevresinin çene-ense çevresine oranı bu ölçümlerden hesaplandı. Preop değerlendirme ASA kriterlerine uygun yapıldı. İki yıllık eğitimli bir araştırma görevlisi tüm preoperatif hasta verilerini kaydetti. İndüksiyon öncesi hastalara, trakeal entübasyonu kolaylaştırmak için rampa pozisyonu verildi. Hastalara elektrokardiyogram (EKG), pulse oksimetri ve noninvazivarteriyel kan basıncı monitörizasyonu yapıldı. En az 3 dakika süreyle preoksijenasyon yapıldı. Anestezi indüksiyonu ve idamesi kurumumuzun standart protokolü uygulanarak gerçekleştirildi. Maske ventilasyonu, katılan anestezi uzmanının belirlediği şekilde uygun boyutta bir yüz maskesi kullanılarak yapıldı. Maske havalandırması, Han ve arkadaşları tarafından açıklanan yönteme göre derecelendirildi. Her vakada aynı anestezi doktoru yer aldı ve havayolu yönetiminde 4 yıllık klinik deneyime sahipti. Yeterli kas gevşemesi sağlandıktan sonra, uygun iii boyutta bir Macintosh bleydi ile doğrudan laringoskopi kullanılarak trakeal entübasyon yapıldı. Zor entübasyon değerlendirmesi yedi değişkene dayalı ZorEntübasyon Ölçeği (IDS) kullanılarak yapıldı. Yedi değişkenin tümü değerlendirildi ve IDS skoru hesaplandı. Bu çalışmada, IDS 5'in altındaki herhangi bir değer kolay kabul edildi. Trakeal entübasyon, uygun bir kapnograf dalga formu ile kanıtlandığında ve oskültasyonla her iki akciğer sesleri eşit duyulduğunda başarılı kabul edildi. Bulgular: Zor entübasyon ile kesici dişler arası mesafe, boyun çevresi, boyun çevresinin tiromental mesafeye oranı, boyun çevresinin sternomental mesafeye oranı ve çene-ense çevresi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tesbit edildi. Bu parametreler ile yapılan çok değişkenli regresyon analizinde kesici dişer arası mesafe41,5 cm zor entübasyon için bağımsız risk faktörleri olduğu tesbit edildi. Zor maske ventilasyonu ile yaş, erkek cinsiyet, OSAS, boyun çevresi, boyun çevresinin tiromental mesafeye oranı, boyun çevresinin sternomental mesafeye oranı, boyun çevresinin çene-ense çevresine oranı ve çeneense çevresi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tesbit edildi. Bu parametreler ile yapılan çok değişkenli regresyon analizinde erkek cinsiyet ile boyun çevresinin 45,5 cm den kalın olması zor maske ventilasyonu için bağımsız risk faktörleri olduğu tesbit edildi. Sonuç: Boyun çevresinin çene-ense çevresine oranının obez hastalarda zor maske ventilasyonunu tahmin edebilmede başarılı olduğunu bulduk. Bununla birlikte yaş, cinsiyet, OSAS, boyun çevresi, çene-ense çevresi, boyun çevresinin tiromental mesafeye oranı ve boyun çevresinin sternomenal mesafeye oranıda başarılıydı. Ancak VKİ, ASA skoru, mallampati skoru, üst dudak ısırma testi, kesici dişler arası mesafe, tiromental mesafe, sternomental mesafe ve tiromental yükseklik obez hastalarda zor maske ventilasyonunu öngörmede yetersiz kaldı. Obez hastalarda boyun çevresinin çene-ense çevresine oranının zor entübasyonu tahmin edebilmede etkin prediktif değeri yoktu, ayrıca yaş, cinsiyet, VKİ, ASA skoru, OSAS, üst dudak ısırma testi, sternomental mesafe, tiromental mesafe ve tiromental yükseklikte zor entübasyonu öngörmede başarılı değildi. Mallampati skoru, cormack-lehane skoru, kesici dişler arası mesafe, boyun çevresi, boyun çevresinin tiromental mesafeye iv oranı, boyun çevresinin sternomental mesafeye oranı ve çene-ense çevresi obez hastalarda zor entübasyonu tahmin edebilmede başarılı olduğunu gösterdik.
Özet (Çeviri)
Importance and Purpose of the Study: Proper management of difficult airway is important in the prevention of anesthesia-related mortality and morbidity.Various methods such as mallampathy scoring, thyromental distance, mouth opening, sternomental distance, neck circumference measurement and upper lip bite test are used to evaluate the airway. While multifactorial indices perform slightly better than individual measurements, no anatomic measurements alone have been reported to have acceptable accuracy for predicting difficult intubation and difficult mask ventilation. Thyromental height measurement, measurement of the neck circumference and the ratio of the neck circumference to the thyromental distance are new proposed methods and are reported to have a high success in the prediction of difficult airways. Many obese patients undergo elective and emergency operations everyday. Difficult airway characterized by both difficult mask ventilation and difficult intubation are frequently seen in obese patients. Many studies have shown an association between obesity or morbid obesity and difficult intubation. Mallampati score or increased neck circumference is reported to be associated with difficult intubation, especially in obese patients. However, none of these have high predictive value, especially in obese. Measurement of thyromental height and neck circumference has been shown to be successful in predicting difficult airway in the adult patient population. However, in obese patients, these methods suggest may be misleading due to increased under-chin adipose tissue. We think that the evaluations made by proportioning the two measurements will give more reliable data in difficult airway prediction in obese patients and the ratio of neck circumference to chin-nape circumference may be more successful than other measurements in predicting vi difficult airway. There are not enough studies on this subject in obese patient group. The aim of this study is to compare the success rate of neck circumference to chinnape circumference in obese patients with other measures in predicting difficult intubation and difficult mask ventilation. Material and Method: After obtaining ethics committee approval, obese patients who would undergo elective surgery requiring tracheal intubation, over 18 years old, and whose body mass index (BMI)over 30, were evaluated. Patients were informed about the measurements and tests that we will perform in the face and neck region before the operation and their consents were obtained. Patients with cervical spinal anomalies, emergency procedures, known difficult intubation history or upper respiratory tract disease and planned awake intubation were excluded from the study. Patients were evaluated by the anesthesiologist before surgery. A complete medical history was taken, including age, gender, American Society of Anesthesiologists (ASA) physical condition, snoring history, presence of obstructive sleep apnea, and continuous positive airway pressure (CPAP) use. Physical, physical examination, height, weight and beard presence were recorded. BMI was calculated using height and weight measurements. Airway evaluations including mallampati score and mandibular protrusion, mouth opening, upper lip bite test, distance between incisors, thyromental distance, sternomental distance and thyromental height were recorded. Using a tape measure, the neck circumference from the level of the thyroid cartilage and the chin-nape circumference from the mentum level were measured while the patient was in the neutral position. The ratio of neck circumference to thyromental distance and neck circumference to chin-nape circumference were calculated from these measurements. Preop evaluation was made according to ASA criteria. A twoyear trained resident recorded all preoperative patient data. The patients were given a ramp position before induction to facilitate tracheal intubation. Electrocardiogram (ECG), pulse oximetry and non-invasive arterial blood pressure monitoring were performed on the patients. Preoxygenation was performed for at least 3 minutes. Anesthesia induction and maintenance was performed by applying the standard protocol of our institution. Mask ventilation was performed by using an appropriate size face mask as determined by the participating vii anesthesiologist. Mask ventilation was rated according to the method described by Khan. Each case was performed by the same anesthesiologist who had 4 years of clinical experience in airway management. After sufficient muscle relaxation, tracheal intubation was performed using an appropriate size Macintosh blade using direct laryngoscopy. Difficult intubation evaluation was done using Difficult Intubation Scale (IDS) based on seven variables. All seven variables were evaluated and the IDS score was calculated. In this study, any value below IDS 5 was considered easy. Tracheal intubation was considered successful when proven with an appropriate capnograph waveform and both lung sounds were heard equal with auscultation. Results; A statistically significant relationship was determined between the difficult intubation and the distance between the incisors, the neck circumference, the ratio of the neck circumference to the thyromental distance, the ratio of the neck circumference to the sternomental distance, and the chin-nape circumference. In the multivariate regression analysis with these parameters, it was determined that the distance between the incisors was less than 4,85 cm and that the neck circumference was thicker than 41,5 cm were independent risk factors for difficult intubation. A statistically significant relationship was found between difficult mask ventilation and age, male gender, OSAS, neck circumference, ratio of neck circumference to thyromental distance, neck circumference to sternomental distance, ratio of neck circumference to chin-nape circumference and chin-nape circumference. In the multivariate regression analysis performed with these parameters, it was determined that there are independent risk factors for mask ventilation, which is difficult for the male gender and neck circumference to be thicker than 45,5 cm. Conclusion: We found that the ratio of neck circumference to chin-nape circumference was successful in predicting difficult mask ventilation in obese patients. we also found age, gender, OSAS, neck circumference, chin-nape circumference, neck circumference to thyromental distance, and neck circumference to sternomenal distance successful in predicting difficult mask ventilation. However, BMI, ASA score, mallampathy score, upper lip bite test, incisor distance, thyromental distance, sternomental distance and thyromental height were insufficient viii to predict difficult mask ventilation in obese patients. In obese patients, the ratio of neck circumference to chin-nape circumference did not have an effective predictive value in predicting difficult intubation, and also age, gender, BMI, ASA score, OSAS, upper lip bite test, sternomental distance, thyromental distance, and thyromental height was not successful in predicting difficult intubation. We have shown that Mallampati score, Cormack-Lehane score, the distance between incisors, neck circumference, ratio of neck circumference to thyromental distance, neck circumference to sternomental distance, and chin-nape circumference are successful in predicting difficult intubation in obese patients.