IVF sikluslarında folikül sıvısı ve granulosa hücrelerinde mİRNA ekspresyon düzeylerinin belirlenmesi
Determination of mİRNA expression levels in the follicular fluid and granulosa cells in IVF cycles
  1. Tez No: 644269
  2. Yazar: CEM DAĞDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN BAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Granulosa cell, follicular fluid, miRNA İnfertility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Mikro-ribonükleik asitler (miRNA) overde gonadal gelişim, foliküler olgunlaşma, hormonal steroidogenezin düzenlenmesi ile overyan patolojilerin tespitinde biyobelirteç ve granülosa hücrelerin apopitozunun düzenlenmesi gibi overyan işlevlerin düzenlenmesinde rol oynamaktadır. Mevcut tez araştırmasında in vitro fertilizasyon (IVF) sikluslarında foliküler sıvı ve granülosa hücrelerinde miR-17- 5p, miR-21 ve miR-126 seviyelerinin değerlendirilmesi ve infertilite nedenleri ile ilişkilendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya kadın veya erkek kaynaklı organik patoloji saptanmamış 26 infertil çift (açıklanamayan inferilite) ve herhangi bir kadın kaynaklı organik faktör bulunmayıp erkek kaynaklı infertilite tanısıyla takip edilen ve IVF tedavisi uygulanan 26 infertil çift dahil edilmiştir. Açıklanamayan ve erkek infertilitesi nedeni ile IVF uygulanan kadınlardaki miRNA ekspresyon düzeyleri, kadınların yaş gibi çeşitli demografik özelliklerine göre değerlendirilmiştir. Açıklanamayan infertilite ve erkek kaynaklı infertilite arasında folikül sıvılarındaki miR-126, granülosa hücrelerindeki miR-17-5p, miR-21 ve miR-126 ekspresyon düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı oranda (tüm karşılaştırmalarda p0.05). Sonuç olarak, açıklanamayan infetilite nedeni ile IVF siklusuna alınan kadınların folikül sıvısı ve granülosa hücresi miRNA ekspresyon düzeyleri, infertilite etyolojisi ve kadın yaşı ile farklılık gösterebilir. İnfertil kadınların araştırılması esnasında kullanılan laboratuvar ve klinik parametrelere miRNA düzeylerinin katkıda bulunabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar Kelimler: Granülosa hücresi, folikül sıvısı İnfertilite, miRNA, IVF
Özet (Çeviri)
Micro-ribonucleic acids (miRNA) have a role in regulating ovarian function, such as gonadal development in the ovary, follicular maturation, regulation of hormonal ovarian steroidogenesis and act as biomarkers for detection of ovarian pathologies, as well as, regulation of granulosa cell apoptosis. The present residency thesis, aims to evaluate miRNA-17-5p, miR-21 and miR-126 levels in the follicular fluid during in vitro fertilization (IVF) cycles considering the cause of infertility. The study included 26 infertile couples with no organic pathology of female or male origin (unexplained infertility), and 26 couples with a diagnosis of male factor infertility without any organic factors of female origin. We investigated the difference in miRNA expressions in women undergoing IVF with unexplained and male factor infertility in association with different demographic characteristics of the women. Follicular fluid miR-126 and granulosa cell miR 17-5p, miR-21 and miR-126 were statistically significant (p0.05 for all comparisons) in women younger and older than 35 years of age. In conclusion, follicular fluid and granulosa cell miRNA expression levels of women undergoing IVF cycles may differ depending on the infertility etiology and the female couple's age. More research on the possible contribution of miRNA expression evaluations to the laboratory and clinical parameters used for the investigation of infertile women are warranted.