Birinci trimester maternal serum düzeltilmiş PAPP - A (Pregnancy-assocıated plasma proteın A) ve serbest b‐hcg (human chorıonıc gonadotropın) değerlerinin fetal doğum ağırlığı ile ilişkisi
The relationship between maternalPAPP-A (pregnancy-associated plasma protein A) and free β-hcg (human chorionic gonadotropin) values in first trimester with fetal birth weight
- Tez No: 531899
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FİLİZ YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: birinci trimestr tarama, B-hCG, fetal ağırlık, fetal gelişme geriliği, LGA, PAPP-A, SGA
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Birinci trimester taraması serum biyokimyasal belirteçleri olan maternal PAPP - A (Pregnancy-Associated Plasma Protein A) ve Serbest ‐hCG (Human Chorionic Gonadotropin) değerlerinin fetal doğum ağırlığı ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemi için Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümü - Obstetri polikliniğine Ocak 2009- Aralık 2016 tarihleri arasında ilk trimester kombine tarama testi yaptırmak üzere başvuran 554 olgu çalışmaya dahil edilmiş, antenatal takipleri ve gebelik sonuçları incelenmiştir. Maternal serum PAPP-A ve serbest B-HCG seviyelerinin düzeltilmiş MOM değerleri ile fetal doğum ağırlığı (SGA (small for gestational age- gebelik haftasına göre küçük= fetal doğum ağırlığının 10. persentilin altında olması) ve LGA (large for gestational age- gebelik haftasına göre büyük= fetal doğum ağırlığının 90. persentilin üstünde olması)) arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Sonuçlar değerlendirilirken p değerinin < 0,05 olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Sonuç: Birinci trimester düzeltilmiş PAPP-A değeri ile SGA arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (RR, 1 / 0.333; % 95 CI, 0.1-0.8, p = 0.030). Ancak, PAPP-A ve LGA arasında benzer bir ilişki tespit edilememiştir. Benzer olarak, SGA ve LGA öngörüsünde kullanılabilecek istatistiksel anlamlı bir B-hCG değeri saptanamamıştır (p> 0.05).
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between maternal PAPP-A (Pregnancy-Associated Plasma Protein A) and free β-hCG (Human Chorionic Gonadotropin) values with fetal birth weight. Material and Method: 554 patients who applied to Yıldırım Beyazıt University Atatürk Training and Research Hospital Obstetrics Clinic between January 2009 and December 2016 for first trimester combined screening tests were included in the study, for the sample of the study, antenatal follow-up and pregnancy outcomes were examined. Relationship between corrected MoM values of maternal serum PAPP-A and free B-HCG levels and fetal birth weight (SGA (small for gestational age- fetal birth weight 90. percentile)) were analysed. P value was