Okul öncesi eğitim kurumlarında müzik eğitiminin ana dil eğitimine etkisi
The effect of music education on mother tongue education in pre-school education institutions
  1. Tez No: 644399
  2. Yazar: SERMİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA ÖZYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, anadil eğitimi, okulöncesi eğitim, Music education, mother tongue etucation, pre-school education
  7. Yıl: 1985
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma, okulöncesi eğitim kurumlarında yapılan müzik eğitiminin öğrencilerin anadil eğitimini destekleyecek nitelikte yapılıp yapılmadığını saptamayı amaçlar. Araştırma nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 1983-84 öğretim yılında Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ve Çocuk Esirgeme Kurumu bünyelerindeki kreş ve gündüz bakımevlerinin beş yaşındaki 152 öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise rastlantısal olarak seçilen 30 öğrenci oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan 14 maddelik gözlem formu ile toplanmıştır. Araştırmanın sonuçları, okulöncesi öğretmenlerinin şarkıları öğrencilere uygun seçtikleri ancak, şarkıların öğretiminde öğrencilerin anadil gelişimini destekleyecek düzenlemeleri yapamadıkları yönündedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine whether music education, which is given in institutions of pre-school education, could support the students mother tongue education or not. This study has been conducted with qualitative search method. The universe of the study consisted of 152 five year old students of kindergartens and day care centers under the Ministry of National Education, Ministry of Health and Social Aid and Child Protection Agency in Ankara in the 1983-84 academic year. The sample of the study, on the other hand, consisted of 30 randomly selected students. The data were collected using the 14-item observation form developed by the researcher. The results of the study show that preschool teachers choose the songs suitable for the students, but they cannot make arrangements to support the mother tongue development of the students in the teaching of the songs.