Acil servise başvuran hastaların mortaliteleri üzerine rems, RAPS ve MPM II0 skorlama sistemlerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of REMS, RAPS ve MPM II0 scoring systems on the mortality of patients admitting to emergency medicine
- Tez No: 644420
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE ECMEL ONUR, UZMAN MEHMET KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, mortalite, MPM, RAPS, REMS, Emergency service, mortality, MPM, RAPS, REMS
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada, triaj skorlama sistemi olan REMS (Rapid Emergency Medicine Score), RAPS (Rapid Acute Physiology Score) ile daha çok yoğun bakım skorlama sistemi olarak kullanılan MPM II0 (Mortality Propability Model ) skorlama sistemlerinin acil serviste kritik hastayı tanımada ve mortaliteyi öngörmedeki başarısını değerlendirmek, varsa birbirlerine üstünlüklerini tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde etik kurul onayıalındıktan sonra tek merkezli ve prospektif çalışma olarak yapıldı. Çalışmanın verilerine, 01.01.2020 ile 31.01.2020 tarihleri arasında acil servise başvuran tüm hastaların tıbbi kayıtları taranarak ulaşıldı. 18 yaşından küçük olanlar, dosyasında eksik bilgileri olanlar ve gebeler çalışma dışı bırakıldı. REMS, RAPS ve MPMII0 skorlarının hesaplanabildiği tüm hastalar çalışmaya dahil edidi. Bulgular: Çalışmanın dahil edilme kriterlerine uymayan hastalar çıkarıldıktan sonra, çalışma 12210 hasta ile tamamlandı. Bu hastaların yaş ortalamaları 44,7 ± 18,7 olup %47,3'ü erkek, %52,7'si kadın idi. REMS için ROC (reciever operatör characteristics) eğrisi altında kalan alan 0-30-90 ve 180. günler için sırasıyla; 0,979-0,921-0,904-0,897 iken, RAPS için bu değerler; 0,929-0,778-0,75-0,725 ve MPMII0 için; 0,925-0,8880,866-0,861 olarak tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda REMS skorunun hastalarda kısa dönem ve uzun dönem mortalite durumunu tahmin etmede, hastaların taburculuğu ve hastaneye yatış durumlarını belirlemede MPM II0 ve RAPS skorlarına göre daha üstün bulunduğu sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this study, to evaluate the success of the triage scoring system REMS (Rapid Emergency Medicine Score), RAPS (Rapid Acute Physiology Score) and MPM II0 (Mortality Propability Model), which are mostly used as intensive care scoring systems, in recognizing critical patients in the emergency department and predicting mortality. We aimed to determine their superiority, ifany, to each other. Materials and Methods: The study was conducted as a single center and prospective study after obtaining the ethics committee approval at University of Health Sciences University Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital. The data of study were reached by scanning the medical records of all patients who applied to the emergency department between 01.01.2020 and 31.01.2020. Those under th eage of 18, those with missing information in their files and pregnant women were excluded from the study. All patients whose REMS, RAPS and MPM II0 scores could be calculated were included in the study. Results: After excluding patients who did not meet the inclusion criteria for the study, the study was completed with 12210 patients. The meanage of these patients was 44.7 ± 18.7 and 47.3% were male and 52.7% were female. For REMS, thearea under the ROC (reciever operator characteristics) curve for the 0, 30, 90 and 180th days mortality were, while 0,979-0,921-0,904-0,897 respectively; these values for RAPS were, 0.9290.778.0.75-0.725 and for MPM II0 were; 0.925-0.888-0.866-0.861. Conclusion: In our study, we concluded that the REMS score was superior to MPM II0 and RAPS scores in predicting short-term and long-term mortality and determining patient's discharge and hospitalization status.