18 Mart 2016 Mutabakatı sonrasında Suriye'den Türkiye'ye gerçekleşen göçün güvenlikleştirilmesi ve ana akım medya üzerinden analizi
Securitization of Syrian migration in the Turkish mainstreampress since the consensus of March 18 signed between Turkeyand the European Union
- Tez No: 646442
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ana Akım Medya, Göç, Güvenlikleştirme, Main Stream Media, Migration, Security
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Göç, insanlık tarihinde sürekli kendini göstermekte olan bir olgudur. Suriye'de başlayan iç savaş sonucunda, 2011 yılından itibaren, Suriye'den Türkiye ve Avrupa'ya milyonlarca insan göç etmek zorunda kalmıştır. Türkiye, başlarda“açık kapı”politikası izlemiş olsa da, göç meselesi zamanla çok katmanlı bir sorun haline gelmiştir. Avrupa'da da eş zamanlı olarak, göç ve göçmen karşıtı söylemler güçlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği ve Türkiye arasında imzalanan Mart 2016 mutabakatı sonrasında, Türkiye'de göç meselesinin nasıl tartışıldığının ana akım medya üzerinden analiz etmektir. Bu bağlamda, farklı siyasi görüşlere yakın olan Sabah ve Sözcü gazetelerindeki haberler kronolojik sırayla incelenmiş, ve Kopenhag Okulu'nun güvenlikleştirme yaklaşımı çerçevesinde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration is a phenomenon that is constantly evident in human history. The civil war in Syria has forced millions of people to migrate from Syria to Turkey and Europe since 2011. In the beginning, Turkey has followed an“open door”policy, but with time, the migration issue has become a multi-faceted problem and resulted in public discontent. Simultaneously in Europe, anti-immigration and anti-immigrant discourses have strengthened. The purpose of this study is to analyze the discussion about the Syrian migration in the mainstream newspapers of Turkey following the March 2016 agreement signed between the European Union and Turkey. In this context, the news in Sabah and Sözcü newspapers, two newspapers with different political views, were analyzed in chronological order within the framework of the securitization approach of the Copenhagen School.